wtorek, 22 lipca 2014

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA CIEMNYM PIWIE

                   Wspaniały chlebek mi się udał! Piwny, na ciemnej Fortunie miodowej. Puszysty, wilgotny, bardzo aromatyczny, o delikatnym piwnym zapachu. Pyszny! Nie sądziłam, że chleb na piwie może być taki dobry:)

Składniki:

  • 20g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli 
  • 350 ml piwa ciemnego, użyłam fortuny miodowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • sezam

Robimy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy na 10min., by "ruszyły".
Piwo z miodem i olejem podgrzewamy, ma być ciepłe, ale nie gorące.Mąkę mieszamy z solą, dolewamy rozczyn oraz piwo i mieszamy mikserem z hakiem lub wyrabiamy ręcznie. Masa będzie dosyć rzadka, lepka, nie będzie to typowe gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Przekładamy je do naoliwionej miski i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz., aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem i zostawiamy do kolejnego wyrośnięcia i podwojenia objętości przez ok. 1 godz.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C i pieczemy przez ok. pół godziny. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st.C i pieczemy przez 1 godz. Chleb jest upieczony, jeśli postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Jeśli po wyjęciu z formy jest miękki lub nie wydaje głuchego odgłosu, wstawiamy do piekarnika, ale już bez formy.

Smacznego  życzą




1 komentarz:

  1. Mmm, prezentuje się niezwykle apetycznie :) Cudny ma kolor :)

    OdpowiedzUsuń