Zdjęcia poniższego ciasta nie są za piękne, ale zapewniam, ciasto jest genialne! Idealne letnie ciacho z letnimi owocami:) Delikatne, kremowe, świeże, lekkie, soczyste, owocowe, kolorowe i... bez pieczenia! Przepis podpatrzony na moim ulubionym blogu Gotuję, bo lubię. Smakowity wygląd ciasta mnie zachwycił, a przepis zauroczył, musiałam go wypróbować. Nieco uprościłam proces jego przygotowywania, a zamiast podwójnej ilości malin dałam pół na pół maliny i borówki. Wyszło rewelacyjnie. Zajadaliśmy się nim, aż nam się uszy trzęsły:)
Składniki (na formę 20x25cm):
Masa grysikowa (z kaszy manny):
- 1 litr mleka
- 10 łyżek kaszy manny
- 200g masła
- 3/4 szkl. cukru
Masa malinowa:
- 600g malin
- 70g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wrzątku
Masa borówkowa:
- 0,5 kg borówki amerykańskiej
- 70g cukru
- 40 ml wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 220g herbatników
- pól pojemniczka malin
- pół pojemniczka borówek
- 1 czerwona galaretka (miałam akurat wiśniową, pysznie się wkomponowała w maliny i borówki)
Masa z kaszy manny: Kaszę
wsypujemy na zimne mleko i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Kiedy zgęstnieje (po około minucie), zdejmujemy ją z ognia. Odstawiamy
do całkowitego wystygnięcia.
Masło ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę i dodajemy do niego stopniowo kaszę miksując na najwyższych obrotach miksera.
Masa malinowa: Maliny miksujemy/blendujemy z cukrem na gładką masę. Można przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek, ale mi one zupełnie nie przeszkadzają, więc tego nie robiłam. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do
musu malinowego. Odstawiamy, mus powinien
też delikatnie zgęstnieć.
Masa borówkowa: Borówki miksujemy/blendujemy z cukrem na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do musu. Odstawiamy. Mus powinien też delikatnie zgęstnieć.
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego zastygnięcia.
Blachę wykładamy herbatnikami i przekładamy na nie połowę masy
grysikowej, którą delikatnie rozprowadzamy uszczelniając również boki.
Następnie wylewamy na nią masę malinową. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu na masie malinowej układamy kolejną
warstwę herbatników, rozsmarowujemy na nich masę grysikową i wylewamy mus
z borówek. Ciasto wstawiamy do lodówki na 45 minut, a następnie na
zastygniętej masie borówkowej układamy świeże maliny i borówki. Całość polewamy galaretką. Chłodzimy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Smacznego życzą
Wygląda pięknie! Idealne warstwy, mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię masę grysikową- prosta, szybka i zawsze się udaje :) A tu dodatkowo wzbogacona o 2 masy owocowe... Ach, jakie to ciasto musi być pyszne!!! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglada :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, takie pełne owoców :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie :-)
OdpowiedzUsuń