Sałatkę tę jadłam kiedyś w barze sałatkowym. Tak mi zasmakowała, że teraz robię ją w domu. Idealnie nadała się na obiad w upalną niedzielę, kiedy to przyjemnie w taki dzień zjeść coś lżejszego i niekoniecznie gorącego. Poza tym ciężko by było wystać przy gorącej kuchni;) Sałatka jest pyszna i sycąca. Uwielbiam w niej połączenie warzyw i nachosów:)
Składniki (na 3 porcje):
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- ostra papryka w proszku
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- kilka dużych liści ulubionej sałaty lub mieszanki sałat
- pół puszki czerwonej fasolki
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 nie za dużej czerwonej cebuli
- 3 garści nachosów pikantnych
- garść startego żółtego sera (najlepiej o wyrazistym smaku, np. cheddar)
Pierś w całości posypujemy solą, pieprzem i papryką, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor.
Na talerzu układamy kawałki sałaty na jeden kęs. Posypujemy czerwoną fasolą i kukurydzą (obie odsączone z zalewy), dodajemy świeżą paprykę pokrojoną w drobną kostkę, cebulę w cienkich półplasterkach, posypujemy nachosami (najlepiej lekko je pokruszyć, łatwiej się je wówczas nabiera na widelec). Na sałatce układamy pokrojoną pierś kurczaka, posypujemy żółtym serem, skrapiamy ulubionym dipem lub sosem. Ja podawałam z dipem z octu winnego, oliwy z oliwek, miodu i z odrobiną musztardy. Genialnie sprawdza się również keczup z musztardą rozmieszane w oliwie.
Smacznego!
pysznie wygląda, chętnie bym taką pochłonęła na obiadek :)
OdpowiedzUsuń