wtorek, 17 czerwca 2014

KALAFIOR NADZIEWANY MIĘSEM

              Na straganach piętrzą się kalafiory. O tej porze roku są najlepsze i najtańsze. Nie mogłam sobie odmówić przyjemności przygotowania go w nieco odmiennej formie niż zazwyczaj, czyli gotowanego z dodatkiem zasmażki z bułki tartej. Miałam smaka na kalafiora nadziewanego mięsem mielonym. Taki kalafior jest niezwykle delikatny i aromatyczny w smaku od mięsa i ziół. A sos serowo-beszamelowy "robi robotę" mówiąc potocznie;) Całość niezwykle smakowita. 
Inspirowałam się tym przepisem.

Składniki:
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 250 g mięsa mielonego
  • jajko
  • 1 sucha kajzerka (sam wydrążony środek) lub 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • po łyżeczce świeżego posiekanego tymianku i bazylii
Sos: 
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • szklanka mleka
  • 2 duże garści startego sera (u mnie gouda) + dodatkowa garść do posypania po wierzchu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • keczup
Kalafior opłukać, oczyścić, usunąć liście i obgotować w lekko osolonym wrzątku (ok. 5-10 minut). Ma tylko nieco zmięknąć, co ułatwi jego nadziewanie.
Odcedzić i włożyć do miski odrobinę większej od niego samego, głąbem do góry. Nożykiem usunąć delikatnie głąb. Odstawić. 
Bułkę namoczyć w mleku, aż wchłonie cały płyn. Mięso mielone, bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekane zioła i przyprawy dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać kalafior (ja użyłam do tego łyżeczki) delikatnie odchylając różyczki i wtykając farsz, gdzie się da. Gotowy kalafior umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.

Sos:

W garnku rozpuścić masło. Dodać mąkę i ciągle mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty robiąc jasną zasmażkę. Stopniowo dodawać mleko, cały czas intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszyć ogień i  gotować jeszcze kilka minut, do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać garść startego żółtego sera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszać, aż ser się rozpuści.
Prawie upieczonego kalafiora polać keczupem, a następnie sosem. Po wierzchu posypać dodatkową garścią sera i zapiekać całość jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia. 
Podawałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. muszę w końcu wypróbować ten przepis bo widzę go n kolejnym blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :) Cieszę się, że przepis się przydał :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń