Na straganach piętrzą się kalafiory. O tej porze roku są najlepsze i najtańsze. Nie mogłam sobie odmówić przyjemności przygotowania go w nieco odmiennej formie niż zazwyczaj, czyli gotowanego z dodatkiem zasmażki z bułki tartej. Miałam smaka na kalafiora nadziewanego mięsem mielonym. Taki kalafior jest niezwykle delikatny i aromatyczny w smaku od mięsa i ziół. A sos serowo-beszamelowy "robi robotę" mówiąc potocznie;) Całość niezwykle smakowita.
Inspirowałam się tym przepisem.
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 250 g mięsa mielonego
- jajko
- 1 sucha kajzerka (sam wydrążony środek) lub 3-4 łyżki bułki tartej
- 3-4 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- po łyżeczce świeżego posiekanego tymianku i bazylii
Sos:
- łyżka mąki
- łyżka masła
- szklanka mleka
- 2 duże garści startego sera (u mnie gouda) + dodatkowa garść do posypania po wierzchu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- keczup
Kalafior
opłukać, oczyścić, usunąć liście i obgotować w lekko osolonym wrzątku
(ok. 5-10 minut). Ma tylko nieco zmięknąć, co ułatwi jego nadziewanie.
Odcedzić i włożyć do miski odrobinę większej od niego
samego, głąbem do góry. Nożykiem usunąć
delikatnie głąb. Odstawić.
Bułkę namoczyć w mleku, aż wchłonie cały płyn. Mięso mielone, bułkę,
przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekane zioła i przyprawy dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać kalafior (ja
użyłam do tego łyżeczki) delikatnie odchylając różyczki i wtykając farsz, gdzie się da. Gotowy kalafior umieścić w natłuszczonym naczyniu
żaroodpornym, piec ok. 25 minut w
piekarniku nagrzanym do 170 st.C.
Sos:
W garnku rozpuścić masło. Dodać mąkę i ciągle mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty robiąc jasną zasmażkę. Stopniowo dodawać mleko, cały czas intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać garść startego żółtego sera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszać, aż ser się rozpuści.
Prawie upieczonego kalafiora polać keczupem, a następnie sosem. Po wierzchu posypać dodatkową garścią sera i zapiekać całość jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.
Sos:
W garnku rozpuścić masło. Dodać mąkę i ciągle mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty robiąc jasną zasmażkę. Stopniowo dodawać mleko, cały czas intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać garść startego żółtego sera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszać, aż ser się rozpuści.
Prawie upieczonego kalafiora polać keczupem, a następnie sosem. Po wierzchu posypać dodatkową garścią sera i zapiekać całość jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.
Podawałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.
Smacznego!
muszę w końcu wypróbować ten przepis bo widzę go n kolejnym blogu:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Cieszę się, że przepis się przydał :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń