Rozpieszczam się. Czekolada i truskawki. Porządny kawałek ciasta z czekoladą. Lekko wilgotne, aromatyczne, z wyraźnie wyczuwalną czekoladą. Kropką nad "i" są truskawki. Mała blaszka to za mało; róbcie od razu z podwójnej porcji!;)
Przepis jak na brownie, tyle że z dodatkiem proszku do pieczenia.
• 100 g gorzkiej czekolady (około 70% kakao)
• 100 g mlecznej czekolady
• 100 g masła
• 4 jajka
• 2/3 szkl. cukru
• 150 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/4 szkl.)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 łyżka kakao
• ok, 200 g truskawek
W większej misce roztopić połamaną czekoladę (poza posiekanymi 50g czekolady) razem z masłem. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając. Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo. Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła. Odstawić z ognia do wystudzenia.
Jajka ubić z cukrem - mają zjaśnieć i się nieco napowietrzyć.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.
Do masy z czekolady i masła dodawać masę jajeczną mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach, aż powstanie jednolita masa. Partiami wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca. Na koniec połączyć z połową pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek.
Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-35 minut w temp. 180 st.C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Do masy z czekolady i masła dodawać masę jajeczną mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach, aż powstanie jednolita masa. Partiami wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca. Na koniec połączyć z połową pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek.
Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-35 minut w temp. 180 st.C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego życzą
Czekolada i truskawki - uczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuń