środa, 25 czerwca 2014

CHLEB Z SUSZONYMI POMIDORAMI

               Usłyszałam, że to najlepszy chleb, jaki upiekłam. To jest dopiero komplement:) Rzeczywiście, udał się pysznie. Puszysty, aromatyczny od pomidorów i ziół. Taki smakowity, że kolejny upieczony bochenek też będzie pomidorowy:)

Składniki:
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 600g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kilkanaście suszonych pomidorów
  • garść świeżych posiekanych ziół - u mnie bazylia, oregano, majeranek (z mojego balkonowego ogródka;) )
  • 4-5 łyżek oleju - zalewy z pomidorów suszonych
  • ok. 300ml ciepłej wody
Robimy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy na 10min., by "ruszyły".
Mieszamy mąkę, sól, koncentrat, posiekane pomidory, zioła, olej, dolewamy rozczyn i podlewamy taką ilością ciepłej wody, aż powstanie elastyczne ciasto. Dokładnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Przekładamy do naoliwionej miski (w ten sposób ciasto nie będzie przywierać do miski) i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ostawiamy na 30min., by bochenek podrósł. Pieczemy początkowo 10min. w 220st.C., później ok. 1 godz. lub więcej w 180st.C. Ja zwykle dopiekam końcowe 20 min. bez foremki. Bochenek wyjęty z foremki i postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk, gdy jest gotowy.


Smacznego życzą






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz