Świąteczne śniadanie. Chrupiące tosty z aromatycznym camembertem i dymną w smaku szynką długo dojrzewającą, sos czosnkowo-ziołowy + jajko na miękko. Szybko, łatwo, a jakże przyjemnie!
Składniki (na 1 porcję):
- 2 kromki chleba tostowego
- 2-3 plasterki sera camembert lub brie
- plaster szynki długo dojrzewającej
- 1 jajko
Sos czosnkowo-ziołowy:
- pól na pół majonez i jogurt grecki - po ok. 3 czubate łyżki
- ząbek czosnku
- świeże zioła wszelakie: bazylia, oregano, majeranek, tymianek (u mnie z balkonowego ogródka)
- kilka kropel soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- pieprz
Zioła drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, by się "przegryzły".
Chleb tostowy opiekamy w tosterze na rumiano. Na 1 kromce układamy ser i szynkę (można ją porwać na mniejsze kawałki, będzie łatwiejsza do pogryzienia), przykrywamy drugą kromką i wstawiamy do nagrzanego do 160st.C piekarnika na ok. 10 min., by ser się rozpuścił.
W tym czasie gotujemy jajko na miękko.
Ciepłe tosty podajemy z sosem i jajkiem oraz rukolą d balkonowego ogródka.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz