poniedziałek, 23 czerwca 2014

TOSTY Z CAMEMBERTEM I JAJKO NA MIĘKKO

                Świąteczne śniadanie. Chrupiące tosty z aromatycznym camembertem i dymną w smaku szynką długo dojrzewającą, sos czosnkowo-ziołowy + jajko na miękko. Szybko, łatwo, a jakże przyjemnie! 

Składniki (na 1 porcję):
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2-3 plasterki sera camembert lub brie
  • plaster szynki długo dojrzewającej
  • 1 jajko
Sos czosnkowo-ziołowy:
  • pól na pół majonez i jogurt grecki - po ok. 3 czubate łyżki
  • ząbek czosnku
  • świeże zioła wszelakie: bazylia, oregano, majeranek, tymianek (u mnie z balkonowego ogródka)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • pieprz
Zioła drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, by się "przegryzły".

Chleb tostowy opiekamy w tosterze na rumiano. Na 1 kromce układamy ser i szynkę (można ją porwać na mniejsze kawałki, będzie łatwiejsza do pogryzienia), przykrywamy drugą kromką i wstawiamy do nagrzanego do 160st.C piekarnika na ok. 10 min., by ser się rozpuścił.
W tym czasie gotujemy jajko na miękko.
Ciepłe tosty podajemy z sosem i jajkiem oraz rukolą d balkonowego ogródka. 

Smacznego życzą


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz