Po niedawnej wizycie w restauracji sushi nabrałam ochoty na "chińszczyznę". Mój wybór padł na makaron chow mein z mięsno-warzywnym sosem. Nie mam wprawy w gotowaniu dań kuchni azjatyckiej, ale to wyszło mi jak najbardziej smacznie. Miałam ochotę na dokładkę:) I to nie tylko moje zdanie. Kruche kawałki mięsa z delikatnymi warzywami w słodko-pikantnym sosie aromatycznym od przypraw. Kropkę nad i stanowi prażony sezam, który baaaardzo mi tu smakował. I jak fajnie się to je pałeczkami;)
Luźno zainspirowałam się przepisem z bloga Mania Gotowania.
Składniki (na 3-4 porcje):
- opakowanie makaronu ryżowego
- 600 g wieprzowiny, dałam łopatkę
Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2/3 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce o bardzo drobnych oczkach
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- 4 goździki
- sól, pieprz
Warzywa:
- 1 papryka czerwona
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- sól, pieprz
Sos:
- 1/2 szklanki wywaru z kurczaka (½ kostki rosołku z kurczaka)
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego (lub winnego, też się sprawdzi)
- 3 łyżki słodkiego sosu chili (można zastąpić drobno pokrojoną papryczką chilli i odrobiną cukru)
- pół łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce o bardzo drobnych oczkach
- łyżka mąki kukurydzianej
- 6 łyżek sezamu
Mięso kroimy w kostkę (taką na 1 kęs), ziarna kolendry i goździki rozcieramy w moździerzu, mięso mieszamy w marynacie
odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Cebulę siekamy w kosteczkę. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Podobnie paprykę. Z fasolki odcinamy końcówki i przekrawamy na pół, jeśli jest długa.
Na rozgrzany olej (2 łyżki) wrzucamy
mięso, smażymy przez około 10 minut z każdej strony. Przekładamy do miski.
Na tej samej patelni podsmażamy następnie wszystkie warzywa, co
chwilę mieszając. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde.
Do warzyw dodajemy mięso dolewając 1/4 szklanki wody. Dusimy na średnim ogniu ok. 20 min., aż mięso będzie miękkie.
Do warzyw dodajemy mięso dolewając 1/4 szklanki wody. Dusimy na średnim ogniu ok. 20 min., aż mięso będzie miękkie.
W tym czasie przygotowujemy sos: Ziarna sezamu prażymy na rumiano na suchej patelni. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy
w niej kostkę rosołową. Dodajemy resztę składników (ale tylko połowę sezamu) i mieszamy dokładnie, uważając, by nie zrobiły się grudki po dodaniu mąki. Trzeba ją najpierw rozprowadzić w niewielkiej ilości wywaru. Gotujemy kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na
opakowaniu.
Sos dodajemy do warzyw i mięsa, mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu 3-4 minuty. Dodajemy gotowy makaron, wszystko mieszam. Przekładamy
na talerze, posypujemy danie resztą ziaren sezamu.
Zdecydowanie moje smaki.
OdpowiedzUsuń