Dawno chyba nie piłam tak delikatnego i subtelnego w smaku drinka, a jednocześnie dającego "kopa";) Coś typowo dla kobiet. Lekki, owocowy, orzeźwiający. Smak byłby wyrazistszy, gdyby użyć soku z ananasa z kartonu (nie mówiąc już o świeżo wyciskanym!). Ja użyłam zalewy z ananasów z puszki. Od siebie dodałam wiśniówkę (w oryginale jej nie ma) - świetnie sprawdza się w połączeniu z cytrusowymi smakami. Idealna propozycja do sączenia w letnie popołudnie:)
Drink powstał w latach 20. XX wieku w czasie prohibicji w USA. Przyrządził go Fred Kaufman, barman z hotelu Nacional de Cuba w Hawanie, na cześć swojej ulubionej amerykańskiej aktorki Mary Pickford, która na Kubie kręciła film wraz z mężem, Douglasem Fairbanksem i Charlie Chaplinem*. Mary Pickford była gwiazdą kina niemego. W 1928 r. zdobyła Oskara za rolę w filmie "Coquette".
*źródło: diffordsguide.com ((Difford's Guide - jeden z najbardziej znanych przewodników po drinkach)
Drink powstał w latach 20. XX wieku w czasie prohibicji w USA. Przyrządził go Fred Kaufman, barman z hotelu Nacional de Cuba w Hawanie, na cześć swojej ulubionej amerykańskiej aktorki Mary Pickford, która na Kubie kręciła film wraz z mężem, Douglasem Fairbanksem i Charlie Chaplinem*. Mary Pickford była gwiazdą kina niemego. W 1928 r. zdobyła Oskara za rolę w filmie "Coquette".
*źródło: diffordsguide.com ((Difford's Guide - jeden z najbardziej znanych przewodników po drinkach)
Składniki:
- 60 ml jasnego rumu
- 100 ml soku ananasowego
- 20 ml grenadyny
- 20 ml likieru wiśniowego
Wszystkie składniki mieszamy w szejkerze. Przelewamy do kieliszka koktajlowego z lodem. Ewentualnie mieszamy rum z sokiem, a grenadynę wlewamy na końcu, która opadnie na dno tworząc różową warstwę. Koniecznie udekorujcie wisienką kotajlową, ja zapomniałam;)
Przepis wg IBA (International Bartenders Association), przepis z kategorii The Unforgettables:
Przepis wg IBA (International Bartenders Association), przepis z kategorii The Unforgettables:
- 60 ml jasnego rumu
- 10 ml likieru Maraschino
- 60 ml świeżo wyciśniętego soku z ananasa
- 10 ml grenadyny
Cheers!
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń