Soczyście czerwony rabarbar uśmiechał się do mnie ze straganu. Nie mogłam się oprzeć i kupiłam sporą wiązkę. Większość przeznaczyłam na tartę serowo-budyniową, a z resztek przygotowałam kompot (o którym wkrótce). Tarta wyszła przepyszna! Taka nakombinowana, pierwotnie miała być dużo mniej złożona, ale proces twórczy przebiegał tak pomyślnie, że "zaszalałam";) Jest w niej i kakaowy spód, i warstwa sernikowa, i warstwa budyniowa, i rabarbar, i kruszonka... Kompletne pomieszanie słodko-kwaśnych smaków i kremowo-chrupiącej struktur. Czyli po prostu niebo w gębie i papa się śmieje na sam widok takiego ciacha:) Wizualnie pięknie wyszło. Smakowo było jeszcze lepsze!
Składniki:
Spód:
- 220g herbatników
- 1 czubata łyżka kakao do wypieków
- 150g masła
- opcjonalnie 1 jajko
Herbatniki
mielimy na pył wraz z kakaem, mieszamy z rozpuszczonym masłem i ewentualnie 1 jajkiem (dzięki temu spód będzie bardziej zwarty, nie będzie się kruszył przy krojeniu). Tak
przygotowaną masą wykładamy dno formy, podpiekamy w piekarniku nagrzanym
do 180 st.C przez około 12-15min. Studzimy.
Masa serowa:
- 500g sera twarogowego (używam z wiaderka)
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- pół opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego
Ser, jajka, cukier, budyń umieszczamy w misce i wszystko razem krótko miksujemy tylko do połączenia się składników.
W tym czasie szykujemy budyń, rabarbar oraz kruszonkę:
Budyń:
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego
- 500 ml mleka
- cukier do smaku
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - na 500ml mleka 1,5 paczki budyniu. Robimy to tuż przed wylaniem go na masę serową, by za bardzo nie stężał w między czasie.
Kruszonka:
- 3-4 łyżki masła
- mąka
- cukier puder
Topimy masło i je studzimy. Dodajemy równe ilości mąki i cukru pudru. Nie podaję, jaką ilość, bo zawszę dosypuję na oko aż do momentu, gdy wymieszane składniki przybiorą pokruszoną konsystencję kruszonki;)
Dodatkowo:
- 500g rabarbaru
- cukier
Rabarbar obieramy z zewnętrznych błonek. Kroimy na 1,5-2 cm kawałki.
Na podpieczony spód wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C na 20 min. Po tym czasie delikatnie i w miarę równomiernie wylewamy budyń. Wykładamy na niego kawałki rabarbaru, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 35 min. w 180st.C.
Smacznego!
ale smakowicie wygląda mmm :)
OdpowiedzUsuń