czwartek, 22 maja 2014

TARTA SEROWO-BUDYNIOWA Z RABARBAREM

                Soczyście czerwony rabarbar uśmiechał się do mnie ze straganu. Nie mogłam się oprzeć i kupiłam sporą wiązkę. Większość przeznaczyłam na tartę serowo-budyniową, a z resztek przygotowałam kompot (o którym wkrótce). Tarta wyszła przepyszna! Taka nakombinowana, pierwotnie miała być dużo mniej złożona, ale proces twórczy przebiegał tak pomyślnie, że "zaszalałam";) Jest w niej i kakaowy spód, i warstwa sernikowa, i warstwa budyniowa, i rabarbar, i kruszonka... Kompletne pomieszanie słodko-kwaśnych smaków i kremowo-chrupiącej struktur. Czyli po prostu niebo w gębie i papa się śmieje na sam widok takiego ciacha:) Wizualnie pięknie wyszło. Smakowo było jeszcze lepsze!

Składniki:

Spód:
  • 220g herbatników
  • 1 czubata  łyżka kakao do wypieków
  • 150g masła
  • opcjonalnie 1 jajko
Herbatniki mielimy na pył wraz z kakaem, mieszamy z rozpuszczonym masłem i ewentualnie 1 jajkiem (dzięki temu spód będzie bardziej zwarty, nie będzie się kruszył przy krojeniu). Tak przygotowaną masą wykładamy dno formy, podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 12-15min. Studzimy. 
Masa serowa:
  • 500g sera twarogowego (używam z wiaderka)
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego
Ser, jajka, cukier, budyń umieszczamy w misce i wszystko razem krótko miksujemy tylko do połączenia się składników.

W tym czasie szykujemy budyń, rabarbar oraz kruszonkę:
Budyń:
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 500 ml mleka
  • cukier do smaku
 Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - na 500ml mleka 1,5 paczki budyniu. Robimy to tuż przed wylaniem go na masę serową, by za bardzo nie stężał w między czasie.


Kruszonka:
  • 3-4 łyżki masła
  • mąka
  • cukier puder
Topimy masło i je studzimy. Dodajemy równe ilości mąki i cukru pudru. Nie podaję, jaką ilość, bo zawszę dosypuję na oko aż do momentu, gdy wymieszane składniki przybiorą pokruszoną konsystencję kruszonki;)
Dodatkowo:
  • 500g rabarbaru
  • cukier
 Rabarbar obieramy z zewnętrznych błonek. Kroimy na 1,5-2 cm kawałki.
 Na podpieczony spód wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C na 20 min. Po tym czasie delikatnie i w miarę równomiernie wylewamy budyń. Wykładamy na niego kawałki rabarbaru, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 35 min. w 180st.C.

Smacznego!



1 komentarz: