piątek, 23 maja 2014

KOMPOT Z RABARBARU

             Przy okazji pieczenia tarty serowo-budyniowej z rabarbarem zostało mi nieco rabarbaru. Postanowiłam ugotować z niego kompot do obiadu. Taki smak dzieciństwa:) Słodko-kwaskowaty, orzeźwiający o pięknym różowym kolorze. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Wersja najprostsza z najprostszych. Niby nic, a jak cieszy:)


Składniki:
  • 400-500g jak najbardziej czerwonego rabarbaru
  • 2 litry wody
  • cukier do smaku
 Rabarbar płuczemy, kroimy w 3-centymetrowe kawałki (nie musimy obierać z wierzchniej błonki). Zagotowujemy wodę, dodajemy rabarbar, gotujemy, aż rabarbar będzie miękki, wręcz rozgotowany. Dosładzamy do smaku. Przecedzamy, by pozbyć się rozgotowanego rabarbaru.

Smacznego!


1 komentarz: