czwartek, 15 maja 2014

SZPARAGI, JAJKO, BEKON I SER

               Na straganach pełno szparagów. Wybrałam pęczek zielonych szparagowych łodyżek i poszłam w klasykę. Szparagi z jajkiem w koszulce, bekonem z szynki długo dojrzewającej i oscypek w kruchej panierce. Było przy tym nieco nerwów, taką kompozycję najlepiej robić na 2-3 pary rąk;) Każdy element wymaga uwagi i skupienia, każdy pozostawiony choćby na chwilę szybko stygnie i psuje końcowy efekt. Wszystko trzeba robić jednocześnie, ale jak przygotowywać jedno nie spuszczając z oka drugiego? Każdy element z osobna łatwo przygotować, ale sztuką jest ogarnąć wszystkie naraz. Przynajmniej mi;) 


Składniki (na 1 porcję):
  • kilka łodyg zielonych szparagów
  • łyżka masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki octu
  • 2 plastry szynki długo dojrzewającej (typu parmeńskiego) lub boczku
  • 2 plastry oscypka w panierce, np. z kaszki kukurydzianej (z tego przepisu)
Sos musztardowy (mieszamy wszystkie poniższe składniki)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1,5 łyżki siekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i krótko obgotowujemy. Podsmażamy na maśle.
Plastry szynki lub boczku smażymy na chrupko i rumiano. 
Oscypka panierujemy w jajku i mieszance bułki tartej i kaszki kukurydzianej i smażymy, aż ser będzie bardzo miękki, a w środku półpłynny.
Jajko wybijamy do filiżanki. Zagotowujemy sporo wody z octem w garnku. Zmniejszamy płomień, robimy wir i delikatnie wlewamy jajko, od razu szybko ale delikatnie zagarniamy białko do środka, by powstała owalna forma. Gotujemy 3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową. 
Na talerzu układamy chrupki bekon, półpłynny ser i maślane szparagi, na które wykładamy jajko w koszulce. Podawałam z grzankami i sosem musztardowym.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz