czwartek, 24 kwietnia 2014

ZAPIEKANE ROLLSY Z TORTILLI

                 To miał być zwykły obiad, taki na szybko, bez nadmiernych przygotowań. I taki był. Udał się jednak zaskakująco pyszny! Tortille pszenne są bardzo uniwersalne. Zwykle w świeże placki zawija się mięsno-warzywne nadzienie. Okazuje się, że świetnie sprawdzają się zapieczone z serem. Pikantna rukola i sos pomidorowy dodają jeszcze temu daniu smaczku. Zebrałam zamówienie na więcej takich rollsów w niedalekiej przyszłości:)


Składniki:
  • 4 placki pszennej tortilli (u mnie o smaku pomidorowym)
  • kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu
  • 5-6 dużych plastrów salami
  • 1/3 puszki kukurydzy 
  • kilka suszonych pomidorów 
  • 2 garści czarnych oliwek
  • 1,5 kulki mozzarelli
  • organo
  • garść tartego żółtego sera (u mnie długo dojrzewający typu parmezan)
Placki tortilli układamy obok siebie w dwóch rzędach(czyli dwa placki na górze i dwa na dole) tak, by nieco na siebie nachodziły i się zazębiały. Smarujemy je odrobiną sosu pomidorowego i rozkładamy dodatki: salami, oliwki i pomidory pokrojone w mniejsze kawałki, kukurydzę. Na wierzchu układamy równomiernie cienkie kawałki mozzarelli. Rolujemy placki poczynając od dołu uważając, by tortille się nie rozsunęły (nie jest to wcale takie trudne). Gotowy rulon kroimy na grube plastry ok. 2,5 cm. Układamy je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 10 min. w 180st.C. Posypujemy serem i dalej zapiekamy (można użyć funkcji grilla), aż ser się rozpuści lub zapiecze. Podawałam na rukoli z sosem pomidorowym i czosnkowym.

 SOS POMIDOROWY
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • bazylia, oregano, majeranek
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru 
  • oliwa
 Cebulę drobno siekamy, podsmażamy ją wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, doprawiamy do smaku ziołami, solą oraz pieprzem i szczyptą cukru i gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory rozpadną się na papkę, a sos nieco zredukuje. Można ewentualnie zblendować. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza