piątek, 25 kwietnia 2014

CHLEB ZIEMNIACZANY Z CZOSNKIEM

                Absolutnie rewelacyjne pieczywo! Dodatek ziemniaków czyni cuda. Chleb nabrał niezwykłej delikatności i miękkości. Czosnek nadał aromat i charakterystyczny smaczek. Dodatkowy plus za to, że dzięki ziemniakom bochenek zachowuje dłużej wilgoć i świeżość. Koniecznie do powtórzenia!


Składniki:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3 średnie ziemniaki
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 duże ząbki czosnku 
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta majeranku lub oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • ok. 1 i 1/4 szkl. ciepłej wody
  • szczypta cukru
Przygotowujemy rozczyn: w 50 ml wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiamy do "ruszenia", czyli aż się zapieni.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy.
W dużej misce mieszamy mąkę, ziemniaki, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę/olej, sól i pieprz oraz majeranek/oregano. Dodajemy rozczyn, stopniowo dolewamy wody tyle, aby zrobiło się miękkie ciasto. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieszczamy ciasto w lekko naoliwionej dużej misce (ciasto nie będzie przywierać do ścianek miski). Wierzch lekko smarujemy olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem. Zostawiamy  chleb w cieple na około 40 minut, żeby podrósł. Na końcu delikatnie smarujemy olejem i posypujemy mąką. Na szczycie delikatnie rozcinamy ostrym nożem. Rozgrzewamy piekarnik do 210 st.C. Pieczemy ok. 60 min. do ładnego zbrązowienia (jeżeli się zbytnio przyrumieni, przykryć folią aluminiową). Chleb jest gotowy, gdy  bochenek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce. 

Smacznego!



1 komentarz:

  1. bardzo lubię ziemniaki pod każda postaią, więc z chęcią bym taki chleb zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń