Rewelacyjnie aromatyczny chlebek! W smaku wyczuwalny ser oraz oregano. Pięknie pachnie. Smakuje jeszcze lepiej - wyraziście, a nie neutralnie jak zwykły chleb. Do tego delikatny i mięciutki. Po prostu pyszny!
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki startego na drobnych oczkach sera typu parmezan
- 2 łyżki oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml letniej wody
- 1 jajko
- 3-4 łyżki startego sera jak powyżej
- oregano
Przygotowujemy rozczyn:
w 50 ml wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i łyżeczkę
mąki. Odstawiamy do "ruszenia", czyli aż się zapieni.
W
dużej misce mieszamy mąkę, starty ser, oregano, oliwę/olej i sól. Dodajemy
rozczyn, stopniowo dolewamy wody tyle, aby zrobiło się miękkie ciasto.
Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne.
Umieszczamy ciasto w lekko naoliwionej dużej misce (ciasto nie będzie
przywierać do ścianek miski). Wierzch lekko smarujemy olejem,
przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi
swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto
formujemy w kształt bochenka, delikatnie smarujemy go roztrzepanym jajkiem i posypujemy lub obtaczamy (bardzo delikatnie) w mieszance startego sera i oregano. Bochenek układamy na papierze do pieczenia
położonym na desce do krojenia (w ten sposób łatwiej będzie przenieść
chleb na blachę do pieczenia) i odkładamy na 30 min. do ponownego
wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą do pieczenia do 210
st.C i delikatnie przekładamy bochenek wraz z papierem na gorącą blachę. Pieczemy ok. 60
min. do ładnego
zbrązowienia (jeżeli się
zbytnio przyrumieni, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia). Chleb jest gotowy, gdy bochenek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
Piękny chlebek! Koniecznie wypróbuję, już dodany do wypieków na najbliższy czas :)
OdpowiedzUsuń