Niedzielne śniadanie. Pieczywo czosnkowe, mozzarella i awokado. Jajko. I świeżo wyciskany sok z pomarańczy. Pyszności!
Składniki (na 2 tosty):
- 4 kromki pieczywa - u mnie czosnkowe, o którym wkrótce
- 2 grube plastry mozzarelli
- kilka cienkich plasterków awokado
- 1 jajko
- odrobina tartego żółtego sera
- 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Na 2 kromkach pieczywa układamy plastry mozzarelli, a na nich awokado. Przykrywamy drugą kromką, dociskamy. Wkładamy na chwilę do opiekacza, tylko po to, by zespolić kromki.
Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody ;ub mleka, solimy, pieprzymy. Tosty obtaczamy dokładnie w jajku i smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy tartym serem. Skrapiamy zalewą z pomidorów. Podawałam z pomidorem posypanym oregano oraz z sosem czosnkowym + świeżo wyciskany sok z pomarańczy.
Smacznego!
Genialne!
OdpowiedzUsuń