poniedziałek, 10 marca 2014

TOSTY FRANCUSKIE Z MOZZARELLĄ I AWOKADO

                    Niedzielne śniadanie. Pieczywo czosnkowe, mozzarella i awokado. Jajko. I świeżo wyciskany sok z pomarańczy. Pyszności!


Składniki (na  2 tosty):

  • 4 kromki pieczywa - u mnie czosnkowe, o którym wkrótce
  • 2 grube plastry mozzarelli
  • kilka cienkich plasterków awokado
  • 1 jajko
  • odrobina tartego żółtego sera
  • 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Na 2 kromkach pieczywa układamy plastry mozzarelli, a na nich awokado. Przykrywamy drugą kromką, dociskamy. Wkładamy na chwilę do opiekacza, tylko po to, by zespolić kromki. 
Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody ;ub mleka, solimy, pieprzymy. Tosty obtaczamy dokładnie w jajku i smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy tartym serem. Skrapiamy zalewą z pomidorów. Podawałam z pomidorem posypanym oregano oraz z sosem czosnkowym + świeżo wyciskany sok z pomarańczy. 

Smacznego!



1 komentarz: