Niedzielne śniadanie. I znów jajka. U mnie to już tradycja. Lubię jajka;)
Wczoraj była tortilla de patatas. Czyli hiszpański omlet z ziemniakami (obowiązkowo) i dodatkami wedle uznania. Dodałam salami, suszone pomidory, oliwki i groszek. Pyszne!
Mój wyszedł za cienki, gdyż smażony był na zbyt dużej patelni (nie mam odpowiednio małej na 1 porcję;) ). Użyjcie malutkiej lub zróbcie od razu porcję z podwójnej ilości składników dla dwóch osób.
Składniki (na 1 porcję):
- 2 jajka
- 1 mały ziemniak
- duży plaster salami
- garść czarnych oliwek
- 3 suszone pomidory
- 3 łyżki groszku konserwowego
- garść szczypiorku posiekanego
- majeranek, estragon
- ostra papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaka obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy je ma półtwardo lub od razu smażymy na rumiano.
Oliwki kroimy w plasterki, salami i pomidory na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię ziemniaki i salami, chwilę przesmażamy. Jajka roztrzepujemy z oliwkami, pomidorami i groszkiem, doprawiamy ziołami, szczypta papryki oraz solą i pieprzem. Zalewamy ziemniaki z salami.
Smażymy na małym ogniu, aż wierzch będzie lekko ścięty, po czym przewracamy na drugą stronę i dosmażamy chwilę. Podawałam posypany szczypiorkiem i skropiony ziołową zalewą z pomidorów oraz z ulubionym sosem czosnkowym:)
Smacznego!
pycha:)
OdpowiedzUsuń