poniedziałek, 17 marca 2014

SAŁATKA COBB

                    Niedzielne śniadanie. Można na nie poświęcić nieco więcej czasu. Usmażyć kurczaka, boczek, ugotować jajka, pokroić warzywa, wycisnąć sok z pomarańczy. Przygotować sałatkę cobb. To przepyszna, treściwa i sycąca sałatka. Połączenie warzyw, mięsa, sera i jajka. Uwielbiam taki mix smaków i struktur - miękkie z twardym, chrupiące z płynnym. Wybitna sałatka!
             Danie to powstało w hollywoodzkiej restauracji w latach 30. XXw. Nazwano ją nazwiskiem właściciela tej lokalu.


Składniki (na 1 porcję):
  • 1/3 piersi kurczaka, grubsza część (+ oregano, bazylia, ostra papryka, sól, pieprz)
  • gruby plaster boczku
  • sałata rzymska/lodowa
  • pół pomidora
  • gruby plaster awokado
  • 1 jajko ugotowane na półtwardo
  • spory kawałek sera z niebieską pleśnią
  • plasterek czerwonej cebuli
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek/sos winegret lub inny wg upodobania. U mnie zalewa z suszonych pomidorów z kaparami i oregano
Cały kawałek piersi nacieramy łyżką oleju, ziołami oraz ostrą papryką. Smażymy na rumiano z obu stron. Solimy, pieprzymy, odstawiamy.
Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy. 
Sałatę rwiemy na kawałki, awokado i ser kroimy w kostkę, pomidora na ósemki, jajko w ćwiartki, plasterek cebuli w ćwiartki, pierś kurczaka na plastry.
Wszystkie składniki układamy na talerzu. Polewamy ulubionym sosem. Podajemy z grzankami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz