Uwielbiam miękkie, delikatne, puszyste pieczywo maczać w oliwie z oliwek, najlepiej takiej z ziołami i zjadać je kawałeczek po kawałeczku. Rękami. Z oliwą cieknącą po palcach. Z kieliszkiem czerwonego wina w drugiej ręce. Zapomnieć się w smaku i aromacie...
Składniki (na 1 chlebek):
- pół szklanki mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/4 szkl. ciepłej wody
- 2 łyżki oleju/oliwy
- sól
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek lub zalewa z suszonych pomidorów z kaparami z bazylią
- kilka suszonych pomidorów
- sos czosnkowy (opcjonalnie)
Przygotowujemy rozczyn: Drożdże mieszamy z odrobiną ciepłej wody i szczyptą mąki i cukru. Odstawiamy do ruszenia, czyli aż się zapieni.
Mąkę mieszamy z solą. Wodę łączymy z olejem/oliwą ( w ten sposób olej łatwiej połączy się z ciastem). Do mąki dodajemy rozczyn oraz ciepłą wodę z olejem w takiej ilości, by można było zagnieśc gładkie elastyczne ciasto. Zagniatamy kilka minut. Odstawiamy, aż ciasto podwoi swoją objętośc. Po tym czasie formujemy owalny placek o grubości ok. 8-10mm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st.C bezpośrednio na kratce do pieczenia (nie na blasze), aż chlebek będzie złocisty, ale nie brązowy.
Zjadałam polany delikatnie zalewą z pomidorów suszonych + z tymi pomidorami i sosem czosnkowym. Pyszności!!
Smacznego!
Chlebek bez dodatków, tylko polany oliwą. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz