niedziela, 16 marca 2014

CHLEBEK DO JEDZENIA Z OLIWĄ

               Uwielbiam miękkie, delikatne, puszyste pieczywo maczać w oliwie z oliwek, najlepiej takiej z ziołami i zjadać je kawałeczek po kawałeczku. Rękami. Z oliwą cieknącą po palcach. Z kieliszkiem czerwonego wina w drugiej ręce. Zapomnieć się w smaku i aromacie...


Składniki (na 1 chlebek):

  • pół szklanki mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • 1/4 szkl. ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • sól
Dodatkowo:
  • oliwa z oliwek lub zalewa z suszonych pomidorów z kaparami z bazylią
  • kilka suszonych pomidorów
  • sos czosnkowy (opcjonalnie)
Przygotowujemy rozczyn: Drożdże mieszamy z odrobiną ciepłej wody i szczyptą mąki i cukru. Odstawiamy do ruszenia, czyli aż się zapieni.
Mąkę mieszamy z solą. Wodę łączymy z olejem/oliwą ( w ten sposób olej łatwiej połączy się z ciastem). Do mąki dodajemy rozczyn oraz ciepłą wodę z olejem w takiej ilości, by można było zagnieśc gładkie elastyczne ciasto. Zagniatamy kilka minut. Odstawiamy, aż ciasto podwoi swoją objętośc. Po tym czasie formujemy owalny placek o grubości ok. 8-10mm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st.C bezpośrednio na kratce do pieczenia (nie na blasze), aż chlebek będzie złocisty, ale nie brązowy.
Zjadałam polany delikatnie zalewą z pomidorów suszonych + z tymi pomidorami i sosem czosnkowym. Pyszności!!

Smacznego!


Chlebek bez dodatków, tylko polany oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz