Ciekawa i na pewno smakowita alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Mięso podrasowane keczupem/koncentratem, a w środku niespodzianka w postaci nadzienia z pieczarek i sera. Dodatek majeranku przyjemnie dopełnia smaku całości. Moje ulubione mielone:)
Składniki (na 6 małych sztuk):
- 300 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- kilka łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub kilka łyżek keczupu
- sól, pieprz
- majeranek, oregano
- olej do smażenia
- kawałek sera żółtego
- kilka pieczarek
- olej do smażenia
Pieczarki drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pierzem.
Ser kroimy na kawałki dostosowując ich wielkość do rozmiaru kotletów - u mnie ok. 2/3 długości kotleta.
Cebulę drobno siekamy lub miksujemy w blenderze.
Cebulę drobno siekamy lub miksujemy w blenderze.
Mięso mieszamy z pozostałymi składnikami na gładką, zwięzłą masę. Jeśli masa byłaby zbyt luźna, należy dodać nieco więcej bułki tartej.
Z masy mięsnej formujemy płaskie placki wielkości męskiej dłoni, na środku układamy nieco pieczarek, kawałek sera, można polać odrobiną keczupu i posypać oregano. Dokładnie sklejamy zgrabne kotlety uważając, by nie było żadnych dziurek, w przeciwnym razie ser wycieknie i będzie się przypalał. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano.
Smacznego!
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuń