wtorek, 18 marca 2014

POMIDOROWE KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI I SEREM

                  Ciekawa i na pewno smakowita alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Mięso podrasowane keczupem/koncentratem, a w środku niespodzianka w postaci nadzienia z pieczarek i sera. Dodatek majeranku przyjemnie dopełnia smaku całości. Moje ulubione mielone:)


Składniki (na 6 małych sztuk):
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • kilka łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub kilka łyżek keczupu
  • sól, pieprz
  • majeranek, oregano
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • kawałek sera żółtego
  • kilka pieczarek
  • olej do smażenia 
Pieczarki drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pierzem. 
Ser kroimy na kawałki dostosowując ich wielkość do rozmiaru kotletów - u mnie ok. 2/3 długości kotleta.

Cebulę drobno siekamy lub miksujemy w blenderze.
Mięso mieszamy z pozostałymi składnikami na gładką, zwięzłą masę. Jeśli masa byłaby zbyt luźna, należy dodać nieco więcej bułki tartej.
Z masy mięsnej formujemy płaskie placki wielkości męskiej dłoni, na środku układamy nieco pieczarek, kawałek sera, można polać odrobiną keczupu i posypać oregano. Dokładnie sklejamy zgrabne kotlety uważając, by nie było żadnych dziurek, w przeciwnym razie ser wycieknie i będzie się przypalał. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano.

Smacznego!



1 komentarz: