środa, 12 marca 2014

MEGA MUFFINKA

             Mega muffinka jak mini ciasto albo torcik. Obiecana komuś na zakończenie długiego i żmudnego naukowego okresu. Na osłodzenie życia. Oby poskutkowało. 
                Miękkie, kakaowe ciasto i słodkie, półpłynne budyniowo-bananowe wnętrze. Uwielbiam muffinki z budyniem. Czekolada i banan to rewelacyjne połączenie. Wszystko razem tworzy wyśmienitą całośc! Gorąco polecam:) Niekoniecznie w wersji xxl;)
Środek dużej muffiny jest identyczny jak widać na przekroju wersji mini.


Składniki (na 14 szt. lub 1 mega dużą i kilka mniejszych):
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao do wypieków
  • 3/4 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
Nadzienie:
  • 1 miękki banan
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego (lub waniliowy + 1 łyżeczka kakao - ja tak zrobiłam)
  • 350 ml mleka (do budyniu)
Polewa czekoladowa:
  • 3-4 kostki mlecznej czekolady
  • łyżka masła
  • łyżka mleka
Przygotowujemy budyń używając nieco mniej mleka (350 ml) i dosładzając do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto na muffinki przygotowujemy mieszając suche składniki w jednej misce, a w drugiej mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i szybko mieszamy kilkoma ruchami łyżki (tylko do połączenia się składników, nie należy za długo mieszać). Ciasto ma mieć dość gęstą ale lejącą konsystencję. 
Banana rozdrabniamy na papkę.
Do form na muffinki (używam silikonowych, więc nie stosuję papilotek ani natłuszczania formy) nakładamy po 1-1,5 łyżki ciasta, na to na środek dajemy 1 łyżkę budyniu, na to łyżkę bananowej paki i całość dokładnie pokrywamy ciastem (ilość zależna od wielkości formy na muffinki). Pieczemy ok. 20 min. w 180st.C. Dużą muffinę oczywiście nieco dłużej, ok. 30 min. Studzimy na kratce. Podobnie postępujemy przy tworzeniu mega muffinki zwiększając ilość proporcji.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej - miskę z czekoladą ustawiamy nad garnkiem z wrzątkiem gotującym się na małym ogniu. Czekoladę topimy, dodajemy masło i mleko i wszystko razem mieszamy. Polewamy tym nasze ciacho.

Smacznego!






1 komentarz:

  1. Muffinka gigant była bardzo smaczna... szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń