środa, 19 lutego 2014

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z PESTKAMI DYNI

                  Chleby z dodatkiem mąki żytniej wychodzą inne niż z samej pszennej. Przynajmniej mi. Inaczej smakują, inaczej pachną, są bardziej wytrawne (jeśli można tak powiedzieć). Są bardzo dobre. Warto wmieszać jakiś smakowity dodatek dla podkręcenia smaku. U mnie dziś chleb pszenno-żytni z pestkami dyni. Smakowity:)


Składniki:
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250g mąki żytniej 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • pestki dyni - 2-3 garsci

Przygotowujemy rozczyn - w miseczce łączymy drożdże z  50ml ciepłej wody, łyżeczką mąki pszennej i łyżeczką cukru. Odstawiamy do "ruszenia", czyli aż się zapieni. 
W misce mieszamy mąkę, pestki dyni, sól, dolewamy rozczyn, oliwę i tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto.Wyrabiamy energicznie przez 5-10 minut. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do 1 długiej keksówki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).  Piec pierwsze 15 min. w 200st.C, a następnie 50-60 min. w 180st.C. Gdyby bochenek za bardzo się przypiekał, przykrywamy go folią aluminiową. Ja mój spuściłam z oka na chwilę i się przypiekł;)


Smacznego!


2 komentarze: