Chleby z dodatkiem mąki żytniej wychodzą inne niż z samej pszennej. Przynajmniej mi. Inaczej smakują, inaczej pachną, są bardziej wytrawne (jeśli można tak powiedzieć). Są bardzo dobre. Warto wmieszać jakiś smakowity dodatek dla podkręcenia smaku. U mnie dziś chleb pszenno-żytni z pestkami dyni. Smakowity:)
Składniki:
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250g mąki żytniej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- ok. 300 ml ciepłej wody
- pestki dyni - 2-3 garsci
Przygotowujemy rozczyn - w miseczce łączymy drożdże z 50ml ciepłej wody, łyżeczką mąki pszennej i łyżeczką cukru. Odstawiamy do "ruszenia", czyli aż się zapieni.
W misce mieszamy mąkę, pestki dyni, sól, dolewamy rozczyn, oliwę i tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto.Wyrabiamy energicznie przez 5-10 minut. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do 1 długiej keksówki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz). Piec pierwsze 15 min. w 200st.C, a następnie 50-60 min. w 180st.C. Gdyby bochenek za bardzo się przypiekał, przykrywamy go folią aluminiową. Ja mój spuściłam z oka na chwilę i się przypiekł;)
Smacznego!
Myślałam ze to na zakwasie :) Śliczny Ci wyszedł;D
OdpowiedzUsuńpyszny:)
OdpowiedzUsuń