piątek, 21 lutego 2014

WINO PROSTO Z JAPONII -MORELOWE

             Dziś trunek z kategorii "ciekawostka". I to jaka fajna, jaka smaczna ciekawostka! Prezentuję Wam alkohol prosto z Japonii. O ile dania kuchni japońskiej są dość rozpowszechnione, o tyle alkohole z kraju kwitnącej wiśni są u nas stosunkowo rzadkie. Co najwyżej sake. Ale wina i nalewki wcale. Przy okazji niedawno przygotowanego przeze mnie sushi zaproszeni znajomi przynieśli prawdziwy japoński alkohol - Umeshu Aka, czyli coś jakby wino, ale bardziej jak likier morelowy. I to nie żadne wino robione na wzór japoński, a tak naprawdę wytwarzane w Chinach/Niemczech/EU. Trunek naprawdę sprowadzany z Japonii.


Umeshu to tradycyjny wytwarzany od stuleci japoński napój alkoholowy. Likier produkowany z wyjątkowej japońskiej moreli Ume, uprawianej w ciepłym klimacie wyspy Honsiu, bez dodatku substancji poprawiających smak lub kolor. Dojrzała i niezwykle aromatyczna morela poddana zostaje procesowi maceracji w wódce shochu z dodatkiem cukru.  Etap leżakowania trwa od pół roku do roku, po czym następuje normalizacja trunku za pomocą krystalicznie czystej źródlanej wody. Umeshu nie jest więc winem, jak się często błędnie określa ten rodzaj alkoholu w Polsce, gdyż nie jest produktem powstającym w procesie fermentacji owoców. Nie jest też odmianą sake. Według klasyfikacji wyrobów alkoholowych stosowanej w Polsce trudno jest również zaszeregować umeshu do likierów, ponieważ likiery zawierają co najmniej 15% alkoholu. W procesie produkcji umeshu zawiera 20% alkoholu, jednak na rynku w zasadzie wyłącznie spotyka się ten napój rozcieńczony do zawartości poniżej 15% alkoholu (zazwyczaj pomiędzy 10-15%).
Dzięki tradycyjnej i pieczołowicie przestrzeganej recepturze uzyskany likier Umeshu Aka zachwyca niesamowitym kwiatowym aromatem i złożonym morelowo-owocowym smakiem. Ponadto domieszka naturalnego ekstraktu z liści shiso oraz rozmarynu nadaje trunkowi zachwycający i intensywny czerwony kolor. Dla wydobycia pełnego i szczególnie aromatycznego bukietu najlepiej podawać w formie schłodzonej, na kostkach lodu bądź z wodą sodową. Zimą w Japonii popularne jest również umeshu serwowane na ciepło (1/3 umeshu i 2/3 ciepłej wody). Sprawdziliśmy taki rodzaj podawania - naprawdę dobre. Produkt rzeczywiście został oryginalnie wyprodukowany i zabutelkowany w Japonii, na co wskazuje konretykieta. 
Trunek ten baaardzo nam smakował. Słodki, ale nie za bardzo, o wyczuwalnym morelowym smaku i aromacie. Nie za ciężki, idealnie wyważony. O pięknym czerwono-słomkowym kolorze. Chętnie bym do niego jeszcze wróciła. Szkoda, że jest taki ciężki do zdobycia w sklepach.
Nazwa produktu: Aka, Houjun Kishu no Umeshu Red
Producent: Nakata Foods Co., Ltd.
Kategoria produktu: umeshu (napój alkoholowy z japońskiej moreli ume)
Pojemność720ml
Zawartość alkoholu: 12 %
Skład produktu: japońska morela ume (kishu nanko ume), naturalna woda, cukier, alkohol destylowany, rozmaryn, barwiony naturalnie ekstraktem z liści shiso
Sposoby serwowania: Dla pełnego aromatu najlepiej smakuje schłodzone. Można podawać z lodem lub wodą/sodą. Umeshu można pić bez żadnych dodatków, ale również może być bazą dla różnych koktajli alkoholowych lub dodatkiem do ciast, deserów.


2 komentarze: