czwartek, 6 lutego 2014

MAKARON FARFALLE Z ŁOSOSIEM I SOSEM JOGURTOWYM

            Miałam wielką ochotę na makaron. Miałam łososia, którego usmażyłam, kukurydzę i otwarty jogurt grecki i tak zrodził się pomysł na to danie. Wyszło bardzo pysznie i lekko. A do tego szybko i prosto. Czego chcieć więcej od dania z makaronem?;)


Składniki (na 3-4 porcje):
  • makaron farfalle (kokardki) lub inny ulubiony
  • 300g świeżego łososia
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona cebula (może być normalna, ale taka dodaje fajnego kolorowego akcentu)
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 szkl. jogurtu greckiego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, odstawiamy.
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy sola i pieprzem. Smażymy w całym kawałku. Następnie po przestudzeniu (żeby się nie poparzyć) dzielimy łososia na mniejsze kawałki, ale nie za bardzo - i tak się rozpadną w czasie mieszania sosu. Odkładamy.
Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę z posiekanymi czosnkiem i kaparami. Dodajemy kukurydzę, łososia, całość zalewamy jogurtem, dorzucamy zioła oraz przyprawy i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu. Na końcu dodajemy makaron, mieszamy razem z sosem i podajemy.

Smacznego!



2 komentarze: