Miałam wielką ochotę na makaron. Miałam łososia, którego usmażyłam, kukurydzę i otwarty jogurt grecki i tak zrodził się pomysł na to danie. Wyszło bardzo pysznie i lekko. A do tego szybko i prosto. Czego chcieć więcej od dania z makaronem?;)
Składniki (na 3-4 porcje):
- makaron farfalle (kokardki) lub inny ulubiony
- 300g świeżego łososia
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 czerwona cebula (może być normalna, ale taka dodaje fajnego kolorowego akcentu)
- 3 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 szkl. jogurtu greckiego
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, odstawiamy.
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy sola i pieprzem. Smażymy w całym kawałku. Następnie po przestudzeniu (żeby się nie poparzyć) dzielimy łososia na mniejsze kawałki, ale nie za bardzo - i tak się rozpadną w czasie mieszania sosu. Odkładamy.
Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę z posiekanymi czosnkiem i kaparami. Dodajemy kukurydzę, łososia, całość zalewamy jogurtem, dorzucamy zioła oraz przyprawy i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu. Na końcu dodajemy makaron, mieszamy razem z sosem i podajemy.
Smacznego!
Pychotka! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń