wtorek, 21 stycznia 2014

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW, KURCZAKA I PAPRYKI

             Resztkowa zapiekanka. Na skonsumowanie czekał ostatni sznycel z piersi kurczaka, papryka zalegała w lodówce bezproduktywnie. Dołożyłam ziemniaki i powstała bardzo szybka i smakowita zapiekanka. Choć może nie wygląda;) Uwielbiam taką mięciutką przypieczoną paprykę:)


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (u mnie sznycel pokrojony w kostkę)
  • kilka ziemniaków
  • 1,5 dużej papryki
  • 1 camembert (u mnie z całymi ziarnami pieprzu)
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mleka
  • oregano
  • sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy na póltwardo w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy. Lub gotowego kotleta pozbawiamy panierki i kroimy w kostkę.
Paprykę również kroimy w kostkę i przesmażamy, by nieco zmiękła. 
W naczyniu do zapiekania warstwami układamy plastry ziemniaków, kurczaka i paprykę. Mieszamy jajko z mlekiem, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem i zalewamy tym zapiekankę. Pieczemy 30-40 min w 180 st.C. Na parę minut przed wyjęciem układamy plastry sera i dopiekamy.

Smacznego!


1 komentarz: