Uwielbiam tę tartę! Z tart, jest to najczęstsza, jaką robię. Wszystko się w niej zgadza - połączenie pora z salami lub innym mięskiem oraz serem camembert lub gorgonzolą. Robiłam w wersji z kiełbaską i gorgonzolą i się nią zajadałam. Zatem i Wam polecam jej wypróbowanie. Jeśli nie przepadacie za gorgonzolą o specyficznym zapachu, to użyjcie camemberta. Zwykły żółty ser też się sprawdzi, ale nie doda potrawie żadnej nowej nutki smakowej. Lepiej wykorzystać inny ser o wyrazistym smaku, np. camembert.
Składniki (na okrągła formę 26cm):
Ciasto
- 270 g mąki / 1,5 szklanki
- 120 g zimnego masła
- jajko
- sól
- 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie
- 2 duże pory*
- kilka plasterków salami (u mnie o smaku paprykowym)
- pół małej papryki czerwonej
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany lub 3-4 łyżki mleka
- 1 okrągły camembert
- oregano
*taka ilość pora
może wydawać się ogromna. Ale por w czasie podsmażania bardzo traci na
objętości, podobnie jak pieczarki. Zatem nie bójcie się, że to za dużo.
Z
podanych składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (najpierw siekamy masło z pozostałymi składnikami, a następnie zagniatamy), zawijamy w folię i wsadzamy do zamrażalnika na ok. 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy, przenosimy na formę wysmarowaną tłuszczem, nakłuwamy widelcem (by się nie podniosło w
czasie pieczenia) i zapiekamy 15 min w 180 st.C.
Nadzienie: pora siekamy dość grubo i smażymy do miękkości. Podobnie czynimy z papryką. Pora i paprykę mieszamy z jajkiem wymieszanym ze śmietaną/mlekiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczonym spodzie układamy plastry salami i na to wykładamy mieszankę porowo-paprykową. Zapiekamy 10 min. w 180 st.C. Po tym czasie na wierzch wykładamy plastry sera, posypujemy oregano i dalej zapiekamy ok. 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz