środa, 29 stycznia 2014

TARTA POROWA Z SALAMI I CAMEMBERTEM

                Uwielbiam tę tartę! Z tart, jest to najczęstsza, jaką robię. Wszystko się w niej zgadza - połączenie pora z salami lub innym mięskiem oraz serem camembert lub gorgonzolą. Robiłam w wersji z kiełbaską i gorgonzolą i się nią zajadałam. Zatem i Wam polecam jej wypróbowanie. Jeśli nie przepadacie za gorgonzolą o specyficznym zapachu, to użyjcie camemberta. Zwykły żółty ser też się sprawdzi, ale nie doda potrawie żadnej nowej nutki smakowej. Lepiej wykorzystać inny ser o wyrazistym smaku, np. camembert.


Składniki (na okrągła formę 26cm):
Ciasto
  • 270 g mąki / 1,5 szklanki 
  • 120 g zimnego masła
  • jajko
  • sól
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Nadzienie
  • 2 duże pory*
  • kilka plasterków salami (u mnie o smaku paprykowym)
  • pół małej papryki czerwonej
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany lub 3-4 łyżki mleka
  • 1 okrągły camembert 
  • oregano
*taka ilość pora może wydawać się ogromna. Ale por w czasie podsmażania bardzo traci na objętości, podobnie jak pieczarki. Zatem nie bójcie się, że to za dużo. 


Z podanych składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (najpierw siekamy masło z pozostałymi składnikami, a następnie zagniatamy), zawijamy w folię i wsadzamy do zamrażalnika na ok. 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy, przenosimy na formę wysmarowaną tłuszczem, nakłuwamy  widelcem (by się nie podniosło w czasie pieczenia) i zapiekamy 15 min w 180 st.C. 
Nadzienie: pora siekamy dość grubo i smażymy do miękkości. Podobnie czynimy z papryką. Pora i paprykę mieszamy z jajkiem wymieszanym ze śmietaną/mlekiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczonym spodzie układamy plastry salami i na to wykładamy mieszankę porowo-paprykową. Zapiekamy 10 min. w 180 st.C. Po tym czasie na wierzch wykładamy plastry sera, posypujemy oregano i dalej zapiekamy ok. 10 min.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz