Pyszny Chleb! Byłam zaskoczona, jaki jest dobry. Niby ziemniaki nie są wyczuwalne w smaku, ale sprawiają, że bochenek nabiera pewnej wyjątkowości. Do tego szczypta oregano i jest naprawdę pysznie:) Dodatkowy plus przyznaję za to, że chleb pozostaje świeży nawet po 3 dniach:) Taki fajny, że robiłam go 2x z rzędu.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 3 średnie ziemniaki
- 20 g drożdży świeżych
- ok. 1 i 1/4 szkl. ciepłej wody
- szczypta soli i pieprzu
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta cukru
Przygotowujemy rozczyn: w 50 ml wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiamy do "ruszenia", czyli aż się zapieni.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy.
W
dużej misce mieszamy mąkę, ziemniaki, oliwę/olej, sól, pieprz i oregano. Dodajemy
rozczyn, stopniowo dolewamy wody tyle, aby zrobiło się miękkie ciasto.
Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Umieszczamy ciasto w lekko naoliwionej dużej misce (ciasto nie będzie
przywierać do ścianek miski). Wierzch lekko smarujemy olejem,
przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi
swoją objętość. Rozgrzewamy piekarnik do 210 st.C. Po wyrośnięciu ciasto
przekładamy do formy wyłożonej papierem. Zostawiamy chleb w cieple na
około 40-50 minut, żeby podrósł. Piec ok. 60 min. do ładnego
zbrązowienia (jeżeli się
zbytnio przyrumieni, przykryć folią aluminiową). Chleb jest gotowy, gdy
bochenek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Wyjąć z formy i
ostudzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz