wtorek, 28 stycznia 2014

CHLEB ZIEMNIACZANY

                  Pyszny Chleb! Byłam zaskoczona, jaki jest dobry. Niby ziemniaki nie są wyczuwalne w smaku, ale sprawiają, że bochenek nabiera pewnej wyjątkowości. Do tego szczypta oregano i jest naprawdę pysznie:) Dodatkowy plus przyznaję za to, że chleb pozostaje świeży nawet po 3 dniach:) Taki fajny, że robiłam go 2x z rzędu.


Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 20 g drożdży świeżych
  • ok. 1 i 1/4 szkl. ciepłej wody 
  • szczypta soli i pieprzu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta cukru
Przygotowujemy rozczyn: w 50 ml wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiamy do "ruszenia", czyli aż się zapieni.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy.
W dużej misce mieszamy mąkę, ziemniaki, oliwę/olej, sól, pieprz i oregano. Dodajemy rozczyn, stopniowo dolewamy wody tyle, aby zrobiło się miękkie ciasto. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieszczamy ciasto w lekko naoliwionej dużej misce (ciasto nie będzie przywierać do ścianek miski). Wierzch lekko smarujemy olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Rozgrzewamy piekarnik do 210 st.C. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem. Zostawiamy  chleb w cieple na około 40-50 minut, żeby podrósł. Piec ok. 60 min. do ładnego zbrązowienia (jeżeli się zbytnio przyrumieni, przykryć folią aluminiową). Chleb jest gotowy, gdy  bochenek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz