czwartek, 30 stycznia 2014

DROŻDŻOWA GWIAZDA

                 Wspaniałe ciasto! Nie tylko ze względu na to, jak smakuje, ale również - jak wygląda. A prezentuje się pięknie:) Od świąt Bożego Narodzenia, kiedy było ono bardzo popularne, miałam ochotę je upiec. Wiedziałam, że będzie pysznie - połączenie ciasta drożdżowego i nutelli zawsze wychodzi pysznie, i się nie zawiodłam. Na pewno będę je piec często, gdyż i za drożdżowcem i za nutellą przepadam:)
Kierowałam się przepisem z bloga Zjem to!


Składniki (na tortownicę 26 cm):
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 180 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 30 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
ponadto:
  • 1 rozmącone jajko
  • nutella
Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Odstawić, by zaczęły pracować.
Mąkę przesiać przez sitko. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka (mieszanina ma mieć temp. pokojową)
Do mąki dodać ubite jajka, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto.
Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 26 cm.
Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Posmarować go nutellą dokładnie smarując brzegi, inaczej na brzegach będzie samo ciasto, pozostawiając jedynie 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Warto ogrzać zawczasu nutellę koło kaloryfera, by była bardziej płynna. Będzie wówczas łatwiejsza do rozsmarowania.
Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem.
Na wierzchu ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć.
Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka (ustawiłam na środku szklankę i kroiłam promieniście od jej rantu). Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd. Przykryć ciasto i pozostawić do napuszenia na ok. 40 min.
Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku (180st.C) ok. 20-25 minut.

Smaczneg!






2 komentarze: