Szukałam ciekawego i przede wszystkim mięsnego przepisu na danie obiadowe. Postanowiłam przygotować kurczaka w bardzo aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym i zapiec go pod mozzarellą. Sama się zdumiałam, jak pysznie wyszło! Pierś kurczaka wychodzi delikatna, soczysta, sos jest wyrazisty, a dzięki dodatkowi papryki i kaparów nie taki standardowo-pomidorowy. Gorąco polecam:)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 2 piersi kurczaka
- 1 puszka pomidorów (ok.200g)
- 1 duża papryka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka śmietany lub jogurtu greckiego
- szczypta majeranku, oregano i bazylii
- sól, pieprz
- kulka mozzarelli
Z piersi kurczaka odkrawamy tzw. polędwiczki, czyli te mniejsze luźne części. Mięso solimy, pieprzymy i w całości smażymy na rumiano. Odkładamy.
Paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę drobno siekamy. Smażymy kilka dłuższych chwil paprykę, aż lekko zmięknie, pod koniec dodajemy cebulę, która ma się zeszklić. Dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy całość 1 min. (by czosnek się nie przypalił). Dodajemy pomidory z puszki, posiekane kapary, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem, mieszamy. Można dodać odrobinę śmietany lub jogurtu greckiego, dzięki czemu sos stanie się delikatniejszy. W sos wkładamy kurczaka i całość gotujemy na małym ogniu, aż sos nieco odparuje. Danie przekładamy do naczynia do zapiekania, przykrywamy plastrami mozzarelli i zapiekamy parę minut, aż ser się lekko zarumieni, ale pozostanie ciągnący.
Podawałam ze smażonymi złotymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Wygląda apetycznie !
OdpowiedzUsuń