piątek, 24 stycznia 2014

KRWAWA MARY - BLOODY MARY

                Jeden z najpopularniejszych drinków w USA, w skład którego wchodzi sok pomidorowy z wódką oraz sokiem z cytryny, sosem Worcestershire, pieprzem kajeńskim i solą. Mieszanka iście wybuchowa w krwawym kolorze niczym uczynki Marii Tudor, angielskiej katolickiej królowej, która za czasów swoich rządów w XVI w. mordowała swoich protestanckich przeciwników.

                Początki tego koktajlu nie są jasne (jak w przypadku wielu "old-classic'ów"). Jak wieść niesie, twórcą Bloody Mary jest Ferdinand "Pete" Petiot, barman ze sławnego Harry's Bar w Paryżu, który w 1921 r. po raz pierwszy zmieszał w równych ilościach wódkę z sokiem pomidorowym. W latach 30. XXw. przeniósł się do Stanów, gdzie jako barman w nowojorskim King Cole Bar hotelu Regis podawał tę mieszankę wzbogaconą o sok z cytryny, sos Worcestershire, pieprz kajeński i sól. Historia ładna, aczkolwiek mało prawdopodobna. Dlaczego? Sok pomidorowy nie był dostępny w takiej postaci aż do 1929 r. Dopiero w 1928 r. za sprawą Johna i Ralpha Kemp - eksperymentujących z produkcją soku i przecieru pomidorowego przez cztery lata - udało się stworzyć technikę produkcyjną soku pomidorowego, który by się nie rozwarstwiał i zachowywał świeżość.
                Inna wersja łączy powstanie Bloody Mary z również nowojorskim barem 21 Club i jego częstym bywalcem George'm Jessel'em, amerykańskim autorem piosenek i producentem. W 1939 r. w gazecie The New York Herald Tribune ukazała się pierwsza wzmianka na temat Bloody Mary: "George Jessel's newest pick-me-up which is reciving attention from the town's paragraphers is called a Bloody Mary: half tomato juice, half vodka."*
                 Dla miłośników soku pomidorowego drink jak najbardzoej do polecenia. niestety ja do nich nie należę. Choć przyznaję - smakuje wcale nieźle. A więc łyczek historii na pohybel Królowej;)

*The Oxford Companion to American Food and Drink pod redakcją Andrew F. Smith; Oxford University Press, 2007, s. 55



Składniki:

  • 100 ml soku pomidorowego
  • 50 ml wódki
  • 20 ml soku z cytryny
  • 2 krople tabasco
  • szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składniki razem wymieszać i przelać do szklanki typu highball lub old-fashion. Udekorować cytryna i (opcjonalnie) selerem naciowym.

Cheers!


1 komentarz: