czwartek, 23 stycznia 2014

BURRITO

                Powiem krótko - pyszne! Uwielbiam chili con carne. A jedną z form jego podania jest właśnie burrito, czyli zawinięte w pszenną lub kukurydzianą tortillę i zapieczone. I koniecznie podane z domowym guacamole. Dla mnie bomba:)
Nadzienie to klasyczne domowe chili con carne.


Składniki (na 4 porcje):
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 spora cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub chili lub tabasco (ostrość wedle uznania)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • 4 placki pszennych tortilli
  • opcjonalnie nieco żółtego sera
Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Najlepiej robić to w garnku, w którym potem będziemy wszystko razem gotować  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszając smażymy aż z przypraw zacznie wydobywać się aromat. Następnie dodajemy mięso, mieszamy i smażymy razem, aż mięso będzie rumiane. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy cukier i pomidory z puszki, dokładnie mieszamy. Pomidory rozdrabniamy łopatką. Doprawiamy pieprzem i solą. Na wolnym ogniu smażymy ok. 10min., aż nieco soku z pomidorów odparuje. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Dalej podsmażamy 10min. Na koniec można jeszcze doprawić całość wedle upodobania.
Do burrito chili con carne powinno mieć nieco mniej wilgotną konsystencję, a więc odparowujemy nadmiar płynu. Następnie na placki nakładamy porcje nadzienia, składamy w koperty i zapiekamy w piekarniku lub jak ja w opiekaczu z funkcją grilla elektrycznego. W wersji de lux można zapiec z żółtym serem wewnątrz lub na zewnątrz, jeśli zapiekamy w piekarniku. Podajemy z guacamole.

Smacznego!


3 komentarze: