czwartek, 4 kwietnia 2013

CHILI CON CARNE

                Chili con carne, czyli papryka z mięsem. Jedno ze sztandarowych dań z kuchni meksykańskiej. Pyszne, pikantne, soczyste i treściwe. Dla mnie po prostu rewelacja w połączeniu z ryżem i guacamole. Nawet mój Połówek, który nie przepada za ryżem, wziął dokładkę:)) A to zawsze najlepszy komplement:) Kolejna odsłona wspólnego popołudnia w kuchni:)


Składniki (na 4 porcje):

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 spora cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub chili lub tabasko (ostrość wedle uznania)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Najlepiej robić to w garnku, w którym potem będziemy wszystko razem gotować  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszając smażymy aż z przypraw zacznie wydobywać się aromat. Następnie dodajemy mięso, mieszamy i smażymy razem, aż mięso będzie rumiane. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy cukier i pomidory z puszki, dokładnie mieszamy. Pomidory rozdrabniamy łopatką. Doprawiamy pieprzem i solą. Na wolnym ogniu smażymy ok. 10min., aż nieco soku z pomidorów odparuje. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Dalej podsmażamy 10min. Na koniec można jeszcze doprawić całość wedle upodobania.
Podajemy z ryżem i guacamole.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. podoba mi się :) i zrobię :) moja połówka również nie przepadał za ryżem ale się przekonuje :) i tak masz rację gdy ukochany sięga po dokładkę to jest najlepszy komplement :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń