Ostatnio moja ulubiona sałatka. Można powiedzieć, że jesienna, gdyż z gruszką. Jest lekka, bardzo smaczna i bardzo zdrowa. Sprawdza się jako samodzielne danie np. na lunch, jest także idealna jako dodatek do cięższych dań, jak np. żeberka w coli, do których ją przygotowałam na spotkanie ze znajomymi. Normalnie dodaję do niej jeszcze ser pleśniowy camembert + bardzo drobno posiekane orzechy włoskie, ale w tym przypadku do żeberek o słodkawym posmaku marynaty z coli ser ten mi nie pasował, więc z niego zrezygnowałam. Przepis podaję jednak z serem, gdyż wspaniale komponuje się z gruszką i pestkami/orzechami:)
Składniki (nie podaję ilość, wszystko wedle uznania):
- sałata lodowa
- pomidor (im słodszy, tym lepszy)
- ogórek
- gruszka
- ser camembert
- pestki dyni lub orzechy włoskie
- ulubione kiełki
- oliwa z oliwek
Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pomidora i ogórka kroimy w kosteczkę, gruszkę w cienkie plastry. Orzechy drobno siekamy. Ser kroimy w półplasterki na 1 kęs.
Na talerzu układamy sałatę, na nią wykładamy pomidora i ogórka, na których układamy plasterki gruszki. Na to kładziemy camembert. Całość posypujemy posiekanymi orzechami/pestkami dyni i na końcu kiełkami. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!
świetny obiad:)
OdpowiedzUsuń