środa, 4 grudnia 2013

SAŁATKA Z WARZYWAMI, GRUSZKĄ, SEREM I KIEŁKAMI

                Ostatnio moja ulubiona sałatka. Można powiedzieć, że jesienna, gdyż z gruszką. Jest lekka, bardzo smaczna i bardzo zdrowa. Sprawdza się jako samodzielne danie np. na lunch, jest także idealna jako dodatek do cięższych dań, jak np. żeberka w coli, do których ją przygotowałam na spotkanie ze znajomymi. Normalnie dodaję do niej jeszcze ser pleśniowy camembert + bardzo drobno posiekane orzechy włoskie, ale w tym przypadku do żeberek o słodkawym posmaku marynaty z coli ser ten mi nie pasował, więc z niego zrezygnowałam. Przepis podaję jednak z serem, gdyż wspaniale komponuje się z gruszką i pestkami/orzechami:)


Składniki (nie podaję ilość, wszystko wedle uznania):
  • sałata lodowa
  • pomidor (im słodszy, tym lepszy)
  • ogórek
  • gruszka
  • ser camembert
  • pestki dyni lub orzechy włoskie
  • ulubione kiełki
  • oliwa z oliwek
Sałatę rwiemy na  drobne kawałki. Pomidora i ogórka kroimy w kosteczkę, gruszkę w cienkie plastry. Orzechy drobno siekamy. Ser kroimy w półplasterki na 1 kęs.
Na talerzu układamy sałatę, na nią wykładamy pomidora i ogórka, na których układamy plasterki gruszki. Na to kładziemy camembert. Całość posypujemy posiekanymi orzechami/pestkami dyni i na końcu kiełkami. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek.

Smacznego!


1 komentarz: