poniedziałek, 2 grudnia 2013

OMLET BISZKOPTOWY Z GRUSZKĄ I MIODEM

                    Niedzielne śniadanie. Mogę wówczas pozwolić sobie na coś ekstra, coś wyjątkowego, coś słodkiego, coś smakowitego. Tym razem zachciało mi się omletu biszkoptowego bardzo na słodko. Miękki, gąbczasty, leciutki omlet z dodatkiem gruszki i miodu. Na jesienną modłę. Na słodki początek dnia. 


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2-3/4 szkl. mąki
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 krople aromatu do ciasta  (u mnie waniliowy)
  • ok. pół szkl. mleka
  • olej do smażenia
Dodatki do podania z:
  • cukier puder
  • płynny miód
  • gruszka pokrojona na cienkie plasterki
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. 
Miksujemy żółtka z mąką, mlekiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i aromatem. Masa powinna mieć konsystencję płynną lub pół-płynną w zależności, ile mąki dodamy. Im mniej tym placek lżejszy. 
Drewnianą łyżką mieszamy pianę z masą z żółtek. Placek smażymy na małym ogniu z każdej strony. Posypujemy cukrem pudrem, układamy plasterki gruszki i polewamy kapką miodu. 

Smacznego!


1 komentarz: