Niedzielne śniadanie. Mogę wówczas pozwolić sobie na coś ekstra, coś wyjątkowego, coś słodkiego, coś smakowitego. Tym razem zachciało mi się omletu biszkoptowego bardzo na słodko. Miękki, gąbczasty, leciutki omlet z dodatkiem gruszki i miodu. Na jesienną modłę. Na słodki początek dnia.
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2-3/4 szkl. mąki
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu do ciasta (u mnie waniliowy)
- ok. pół szkl. mleka
- olej do smażenia
Dodatki do podania z:
- cukier puder
- płynny miód
- gruszka pokrojona na cienkie plasterki
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę.
Miksujemy żółtka z mąką, mlekiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i aromatem. Masa powinna mieć konsystencję płynną lub pół-płynną w zależności, ile mąki dodamy. Im mniej tym placek lżejszy.
Drewnianą łyżką mieszamy pianę z masą z żółtek. Placek smażymy na małym ogniu z każdej strony. Posypujemy cukrem pudrem, układamy plasterki gruszki i polewamy kapką miodu.
Smacznego!
rewelacja:)
OdpowiedzUsuń