Niedzielne śniadanie. Nadziane śniadanie. Sakiewki a'la muffinki. Pieczone w foremkach do muffinek. Nadzienie może być dowolne, u nas pizzowo, czyli szynka, świeża papryka i ser. Podawałam ze złocistą sałatką z kurczaka, ananasa i selera. Zostało jej nieco z sobotniej kolacji;)
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- kilka plastrów wędliny (u mnie szynka), tyle ile ma być muffinek
- tyle samo plastrów żółtego sera
- papryka
- keczup
- bazylia, oregano
Szynkę, paprykę i ser drobno siekamy.
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty nieco większe niż foremki do muffinek. Ciastem wykładamy foremki zostawiając wysoki rant. Środek smarujemy keczupem, wypełniamy szynką, papryką oraz serem i posypujemy ziołami. Wystający rant ciasta sklejamy ponad nadzieniem. Pieczemy 15 min. w 180st.C.
Smacznego!
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuń