Ciąg dalszy moich pieczarkowych ciągot. Dużo ich ostatnio wykorzystuję. Naszła mnie też ochota na kurczaka, takiego soczystego, mięciutkiego, w sosie. I tak powstał kurczak w sosie pieczarkowym. Klasyk. Pyszny!
Składniki (na 4 porcje):
- 4 pałki z kurczaka
- 350 g pieczarek
- 1 cebula
- pół szkl. śmietany lub jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- tymianek
- liść laurowy
- 2-3 ziarnka ziela angielskiego
- olej do smażenia
Kurczaka obieramy ze skóry i podsmażamy na złoto na patelni. Przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy ją do kurczaka.
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, ale nie za małe, gdyż w czasie gotowania i tak zmaleją. Dusimy je na odrobinie oleju i również przekładamy do garnka z kurczakiem. Zalewamy wrzątkiem tak tylko, by przykryć całość. Solimy, pieprzymy, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy ok.10 min. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami wrzątku z garnka z kurczakiem i dolewamy do garnka dokładnie mieszając. Dodajemy tymianek. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 15-20 min., aż mięso będzie miękkie. Podawałam na kaszy jęczmiennej.
Smacznego!
Dzisiaj próbuję ten przepis :-)
OdpowiedzUsuń