środa, 13 listopada 2013

KURCZAK W SOSIE PIECZARKOWYM

                   Ciąg dalszy moich pieczarkowych ciągot. Dużo ich ostatnio wykorzystuję. Naszła mnie też ochota na kurczaka, takiego soczystego, mięciutkiego, w sosie. I tak powstał kurczak w sosie pieczarkowym. Klasyk. Pyszny!


Składniki (na 4 porcje):

  • 4 pałki z kurczaka
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • pół szkl. śmietany lub jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • olej do smażenia
Kurczaka obieramy ze skóry i podsmażamy na złoto na patelni. Przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy ją do kurczaka. 
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, ale nie za małe, gdyż w czasie gotowania i tak zmaleją. Dusimy je na odrobinie oleju i również przekładamy do garnka z kurczakiem. Zalewamy wrzątkiem tak tylko, by przykryć całość. Solimy, pieprzymy, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy ok.10 min. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami wrzątku z garnka z kurczakiem i dolewamy do garnka dokładnie mieszając. Dodajemy tymianek. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 15-20 min., aż mięso będzie miękkie. Podawałam na kaszy jęczmiennej.

Smacznego!



1 komentarz: