Absolutnie przepyszne ciasto! Ostatnio stało się bardzo popularne w sieci. Ni to szarlotka, ni to jabłecznik, ale faktem jest, że placek jest pyszny! Delikatne, mięciutkie ciasto i rozpływające się jabłka. Dla mnie lepszy wypiek niż niejedna szarlotka. Robię to ciacho już drugi raz i dalej nie mam go dość;)
Po raz pierwszy na ten przepis natknęłam się u Kasi z bloga Gotuję, bo lubię. I to jej przepis cytuję z moimi zmianami. Gorąco polecam, bo placek jest rewelacyjnie pyszny, a do tego szybki w przygotowaniu! A jak do tego dostanę jeszcze domowe macchiato, to jestem w raju;)
Było jak w raju... Chciałoby się więcej. Ciasto połówkowe (z połówkami jabłek) dla Połówka...
Składniki (na blachę 30x20 cm):Było jak w raju... Chciałoby się więcej. Ciasto połówkowe (z połówkami jabłek) dla Połówka...
Ciasto
- 2,5 szkl. mąki
- 200g margaryny do pieczenia
- 200g serka waniliowego homogenizowanego
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 6-8 słodkich, kruchych jabłek
- cukier
- cynamon
- jajko do posmarowania ciasta
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną wykładamy dno formy.
Jabłka obieramy, dzielimy na połówki lub ćwiartki i układamy je na cieście. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i układamy ją na jabłkach. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 180st.C przez 1 godzinę.
Smacznego!
Miło mi, że ciasto smakuje :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
świetnie wygląda, muszę zrobić tę wersje szarlotki, widzę, że jest bardzo popularna na blogach:)
OdpowiedzUsuń