czwartek, 14 listopada 2013

JABŁECZNIK NA SERKU WANILIOWYM, czyli CIASTO Z POŁÓWKAMI JABŁEK

              Absolutnie przepyszne ciasto! Ostatnio stało się bardzo popularne w sieci. Ni to szarlotka, ni to jabłecznik, ale faktem jest, że placek jest pyszny! Delikatne, mięciutkie ciasto i rozpływające się jabłka. Dla mnie lepszy wypiek niż niejedna szarlotka. Robię to ciacho już drugi raz i dalej nie mam go dość;) 
           Po raz pierwszy na ten przepis natknęłam się u Kasi z bloga Gotuję, bo lubię. I to jej przepis cytuję z moimi zmianami. Gorąco polecam, bo placek jest rewelacyjnie pyszny, a do tego szybki w przygotowaniu! A jak do tego dostanę jeszcze domowe macchiato, to jestem w raju;) 
Było jak w raju... Chciałoby się więcej. Ciasto połówkowe (z połówkami jabłek) dla Połówka... 



Składniki (na blachę 30x20 cm):
Ciasto
  • 2,5 szkl. mąki
  • 200g margaryny do pieczenia
  • 200g serka waniliowego homogenizowanego
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
  • 6-8 słodkich, kruchych jabłek
  • cukier
  • cynamon
  • jajko do posmarowania ciasta
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną wykładamy dno formy. 
Jabłka obieramy, dzielimy na połówki lub ćwiartki i układamy je na cieście. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i układamy ją na jabłkach. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. 
Pieczemy w 180st.C przez 1 godzinę.

Smacznego!




Z pozdrowieniami dla Połówka

2 komentarze:

  1. Miło mi, że ciasto smakuje :)

    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, muszę zrobić tę wersje szarlotki, widzę, że jest bardzo popularna na blogach:)

    OdpowiedzUsuń