Wspaniała sałatka! Niezwykle smaczna, szybka, prosta, z dosłownie 4-5 składników. Bazę stanowi sałata, kurczak, ser i grzanki. Ja od siebie dodałam jeszcze paprykę, tak dla smaku i kolorystycznego akcentu. Do tego kremowy sos i idealny wstęp do idealnego wieczoru we dwoje gotowy... ;)
Składniki (na 2 porcje):
- kilka liści sałaty, u mnie lodowa
- 1 duża pierś kurczaka
- pół papryki
- 2 kromki chleba, np. tostowego
- kawałek twardego sera typu parmezan
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Sos:
- 1 żółtko
- 2 łyżki majonezu
- 1-1,5 łyżki sosu czosnkowego (oczywiście domowej roboty: na ok. 150 ml sosu pół na pół jogurt grecki i majonez + 2 ząbki czosnku)
- 1 czubata łyżka musztardy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól
Zaczynamy od przygotowania sosu, któremu dobrze zrobi, jeśli trochę odstoi i nabierze smaku. Po prostu mieszamy wszystkie składniki na gładką masę (lepiej zacząć od mniejszej ilości poszczególnych składników, by potem "dosmaczyć").
Całą pierś solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny, smażymy na złoto-brązowy kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, kroimy ukośnie na plastry i ewentualnie na mniejsze kawałki.
Kromki chleba tostujemy w tosterze (długo i powoli, by wyschły i stały się chrupkie). Można też zrobić grzanki na patelni.
Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki, układamy na talerzu. Paprykę kroimy w małą kosteczkę. Rozrzucamy ją na sałacie. Następnie dodajemy grzanki, kawałki kurczaka, a na końcu ścieramy ser na szerokie wiórki.
Naszą sałatkę lekko polewamy sosem, resztę sosu ustawiamy na stole, by można było sobie go dodać w miarę potrzeb.
Smacznego!
każda sałatka z kurczakiem jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię taką sałatkę a'la cezar. Podoba mi się Twoja wariacja sosu, bo jest bez anchovis, na które jestem uczulona.
OdpowiedzUsuńA grzanki zawszę robię w piekarniku w dużej porcji - pieką się równomiernie, obtaczając je w doprawionej oliwie mogę zrobić grzanki smakowe, w upieczone i wystudzone przechowuję w słoiku - mam zawsze do zup i sałatek, gdy tylko mam ochotę :)