środa, 16 października 2013

LECZO Z KLOPSIKAMI

                Jesień. Pełna kolorowych, soczystych warzyw. Na obiad rozgrzewające mięsno-warzywne leczo z klopsikami. Plus rumiane ziemniaczki. Idealne na coraz chłodniejsze jesienne dni.


Składniki (na 2-3 porcje):

Leczo z tego przepisu.

Klopsiki (na ok. 12 szt.):

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 malutka cebula
  • ćwierć małej papryki 
  • 1 suszony pomidor
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Cebulę, paprykę i suszonego pomidora siekamy najdrobniej jak się da. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dodając tyle bułki tartej, by powstała zwarta, ale miękka masa. Formujemy ok. 12 kulek nieco większych niż orzech włoski. Kulki smażymy na złoto-brązowy kolor. 

Klopsiki przed podaniem podgrzewamy w leczu. Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami usmażonymi na złoto lub upieczonymi w piekarniku. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz