poniedziałek, 14 października 2013

PARÓWKI Z SEREM W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

                 Zwolenników parówek jest tylu, ilu ich przeciwników. Ja je lubię. Tym razem zapiekłam je z serem w drożdżowym cieście. Wyszły takie niby hot-dogi, fajnie podrasowane, niezwykle smaczne, treściwe. Dla mnie rewelacja:) 


Składniki (na 3 parówki):

  • 3 parówki
  • kilka plastrów sera żółtego
  • keczup
  • 1,5 szkl. mąki
  • 10g świeżych drożdży
  • ok. pół szkl. ciepłej wody
  • sól
  • jajko
  • mak do posypania
Drożdże rozrabiamy w 100 ml ciepłej wody wraz z łyżeczką mąki, odstawiamy, aż się zapienią. Następnie mąkę łączymy z solą, drożdżami, dolewamy tyle wody, aby wyrabiając powstało elastyczne ciasto. Wyrabiamy kilka minut. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki, prostokątny placek ok. 4-5 mm i kroimy go na 3 części. Każdą sparujemy keczupem, pokrywamy serem (można ewentualnie posypać ulubionymi ziołami), układamy parówkę i rolujemy. Układamy w naczyniu do zapiekania złączeniem ciasta do dołu. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180st.C aż do zrumienienia, ok. 15-20 min.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Ja uwielbiam parówki. Takie z pewnością bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez uwielbiam parówki w cieście drożdżowym. Mniam! Podaję je zazwyczaj z sosem z ketchupu i majonezu - paskudnie kolaroczynie i niezbyt zdrowo, ale czasem można zaszaleć ;)

    OdpowiedzUsuń