czwartek, 3 października 2013

PUDDING CHLEBOWY

              Pierwszy raz o puddingu chlebowym usłyszałam dawno temu w programie Nigelli Lowson. Od razu wiedziałam, że kiedyś będę musiała go spróbować. I w końcu nadarzyła się okazja. Niesamowite jak z lekko zeschniętej kajzerki, mleka, jajka i cukru można wyczarować tak proste, a jednocześnie niesamowicie smakowite śniadanie lub przekąskę! Pudding okazał się tak dobry, że robiłam go dwa razy dzień po dniu;) Żałuję, że dopiero teraz go zrobiłam. Na pewno zagości na  moim śniadaniowym stole nie raz :)


Składniki (na 1 porcję):
  • 1 kajzerka (im słodsze i delikatniejsze pieczywo, tym lepiej)
  • pół szklanki mleka (lub nieco więcej, zależy ile wchłonie bułka)
  • 1 małe jajko lub pół roztrzepanego normalnego
  • 1 cukier waniliowy
  • masło
  • ulubione dodatki, np. bakalie, dżem - u mnie dżem morelowy (z przydomowej morelki ;) )
  • cukier
Bułkę kroimy na kromki, które smarujemy masłem i lekko dżemem.
Mleko łączymy z roztrzepanym jajkiem i cukrem waniliowym.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i układamy w nim kromki bułki. Całość dokładnie polewamy mlekiem z jajkiem. Kromki lekko dociskamy i odstawiamy na 10-15 min, by wchłonęły jak najwięcej mleka.  Z wierzchu posypujemy cukrem. W tym czasie nagrzewamy piekarnik. Pieczemy w 180st.C 20-30 min. w zależności od wielkości naczynia. 

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. A czy można zrezygnować z masła, zastępując je olejem rzepakowym? Chciałabym tego spróbować, ale niestety lekarz zabronił mi tłuszczów zwierzęcych dla zdrowia serca :( Olej nie podnosi tak (wręcz obniża) cholesterolu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, nie wiem, jak zachowa się olej, czy nie rozmiękczy bułki. Na pewno wpłynie mniej korzystnie na smak. Boję się, czy olej nie będzie wyczuwalny w smaku. Jeśli spróbujesz z olejem, to daj znać, jak wyszło :)

      Usuń
    2. spróbowałam i wyszło super! bułki skropiłam olejem tylko troszkę. Nie czuć go, bo olej rzepakowy nie ma smaku ani zapachu :)

      Usuń
    3. Można też wcale nie smarować kromek - nigdy tego nie robię.

      Pudding uwielbiam. Twój wygląda pysznie!

      Usuń
  2. Prezentuje się fantastycznie! Muszę spróbować:) Zapraszam do mnie na sezamowe ciacho:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie robiłam ze względu na kalorie... ale mam takigo smaka...:) Widziałam wiele pudingów na blogach, ale Twój jest najbardziej smakowity :)... Myślałam nawet żeby zrobić na kolacje, ale tak przytyłam ostatnio... i zadowoliłam się gruszką :(.... eh :)...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś na pewno zrobię :))) Ale mam smaka :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń