Zostało mi nieco usmażonej cebuli. Postanowiłam spożytkować ją na kolację przygotowując cebularze. Wyszło bardzo smakowicie! Mięciutkie ciasto i aromatyczna cebulka z makiem. Cebula nieco się przypiekła ze względu na to, iż wcześniej była już usmażona na złoto. Do przygotowania cebularzy radzę jedynie zeszklić cebulkę.
Składniki (na 4 szt.):
- 1,5 szkl. mąki
- ok. 2/3 szkl. ciepłego mleka
- 20g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1-2 cebule
- mak
- olej do smażenia
Cebulę siekamy i delikatnie szklimy.
Przygotowujemy rozczyn: rozrabiamy drożdże w 50 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy do "ruszenia" na ok. 15 min.
Mieszamy mąkę, sól, dolewamy rozczyn, 3 łyżki oleju i tyle mleka, by wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zagniatamy kilka minut i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3-4 części i formujemy owalne placki o grubości ok. 5 mm. Na placki wykładamy porcję cebulki (można uprzednio posmarować roztrzepanym jajkiem, by cebula się lepiej trzymała), posypujemy makiem (opcjonalnie) i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180st.C, aż będą złote. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym:)
Smacznego!
moje ulubione bułki mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, szczególnie na słodko z karmelizowną cebulką :)
OdpowiedzUsuń