wtorek, 29 października 2013

CEBULARZE

               Zostało mi nieco usmażonej cebuli. Postanowiłam spożytkować ją na kolację przygotowując cebularze. Wyszło bardzo smakowicie! Mięciutkie ciasto i aromatyczna cebulka z makiem. Cebula nieco się przypiekła ze względu na to, iż wcześniej była już usmażona na złoto. Do przygotowania cebularzy radzę jedynie zeszklić cebulkę. 


Składniki (na 4 szt.):

  • 1,5 szkl. mąki
  • ok. 2/3 szkl. ciepłego mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1-2 cebule
  • mak
  • olej do smażenia
Cebulę siekamy i delikatnie szklimy.
Przygotowujemy rozczyn: rozrabiamy drożdże w 50 ml ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy do "ruszenia" na ok. 15 min.
Mieszamy mąkę, sól, dolewamy rozczyn, 3 łyżki oleju i tyle mleka, by wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zagniatamy kilka minut i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3-4 części i formujemy owalne placki o grubości ok. 5 mm. Na placki wykładamy porcję cebulki (można uprzednio posmarować roztrzepanym jajkiem, by cebula się lepiej trzymała), posypujemy makiem (opcjonalnie) i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180st.C, aż będą złote. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym:)

Smacznego!


2 komentarze: