poniedziałek, 28 października 2013

DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM MORELOWYM I KRUSZONKĄ. DROŻDŻOWE ŚLIMAKI

                  Niedawno przyjaciółka z pracy obchodziła urodziny, a że jest drożdżówko-holiczką, postanowiłam obdarować ją drożdżówką hand-made z kruszonką;) 
              Muszę przyznać, iż bułeczki wyszły absolutnie przepyszne! Delikatne, mięciutkie i aromatyczne ciasto (ależ zapach unosił się po domu w czasie pieczenia!) przekładane dżemem morelowym (również domowej roboty z przydomowej morelki) z dużymi kawałkami kruszonki. Gorąco polecam do wypróbowania, bo warto! :)


Składniki (na ok. 7-8 szt.):
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży 
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 50 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko + 1 do posmarowania bułek
  • dżem morelowy
Kruszonka:
  • 3-4 łyżki masła
  • mąka
  • cukier (kryształ lub cukier puder)
 Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w 30-40 ml ciepłego mleka wraz z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy do "ruszenia" na ok. 15 min.
W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i masłem, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia (mleko ma być ciepłe, ale nie gorące).
Do mąki wbijamy jajko, dodajemy mleko z masłem i cukrem oraz rozczyn i dokładnie wyrabiamy podsypując ewentualnie odrobiną mąki, gdyby ciasto było zbyt kleiste. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy do miski oprószonej mąką na ok. 1 godz., by podwoiło swoją objętość. 
W tym czasie szykujemy kruszonkę: topimy masło i je schładzamy. Dodajemy równe ilości mąki i cukru. Nie podaję, jaką ilość, bo zawszę dosypuję na oko, aż do momentu, gdy wymieszane składniki przybiorą pokruszoną konsystencję kruszonki;)
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 8-10 mm, smarujemy je dżemem (ilość wedle uznania) i rolujemy. Ostrym nożem kroimy rulon na kawałki o szerokości ok. 3 cm (u mnie wyszło ok. 7-8 szt.). Tak powstałe ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając palcami, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką wciskając ją w ciasto i przestrzenie między ciastem. Pieczemy 15-20 min. w 180st.C. do zrumienienia. Studzimy na kratce.

Smacznego!







4 komentarze: