Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 szkl. mąki
- ok. pół szkl. mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka śliwek
- cukier puder
- olej do smażenia
Wszystkie składniki ciasta poza śliwkami i cukrem pudrem mieszamy dokładnie do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestki, kroimy na ćwiartki lub ósemki, dorzucamy do ciasta. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Na pewno przepyszne. Poluję na śliwki, bo niestety, ale nie mam swoich...:( Ale już niedługo, Strasznie pachnie u Ciebie nimi -zrobiłaś mi smaka:).
OdpowiedzUsuń