czwartek, 1 sierpnia 2013

ZAPIEKANKA Z CUKINII IMIĘSA MIELONEGO

                 W prostocie siła. Tylko mięso i cukinia. Pyszna, soczysta i sycąca zapiekanka. Choć na zdjęciu niewyględna;) Pysznie się komponuje z sosem czosnkowym.


Składniki (na 3-4 porcje):
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cukinie
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • świeże posiekane zioła: po pół łyżeczki (lub mniej) tymianku, bazylii, oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w plastry ok. 1 cm. Przesmażamy na złoty kolor. Odsączmy na ręczniku papierowym.
Cebulę siekamy i lekko przesmażamy, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat, zioła, przyprawiamy i smażymy na rumiany kolor.
Na dnie natłuszczonego naczynia do zapiekania układamy warstwę plastrów cukinii, na to układamy warstwę mięsa i posypujemy serem. Na to znów plastry cukinii, mięso i ser i tak do wyczerpania składników. Wierzch posypujemy suszonym oregano i/lub bazylią. Pieczemy w 180st.C. przez 30 min.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. baaaardzo długo smaży się cukinię...jest na to jakiś sposób?

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszła pysznie! ja zamiast ziół z przepisu dodałam posiekaną natkę pietruszki i jeszcze przepołowione na pół pomidorki koktajlowe poukładałam między cukinię

    polecam :)

    OdpowiedzUsuń