piątek, 2 sierpnia 2013

CHLEB BARDZO ZIOŁOWY

                   Delikatny, mięciutki i bardzo aromatyczny chlebek ze świeżymi ziołami. Smak ziół nie jest bardzo nachalny, dodaje przyjemnego posmaku.



Składniki:
  • 1kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 50g świeżych drożdży
  • ok. 400ml wody
  • 3-4 łyżki oleju/oliwy
  • dużo świeżych ziół: bazylia, oregano, majeranek, tymianek cytrynowy, rozmaryn, szczypiorek
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrobić w 100ml ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru, wymieszaćzostawić do "ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąkę z posiekanymi ziołami, solą, dodajemy oliwę/olej oraz rozczyn. Podlewając stopniowo ciepłą wodą wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Pieczemy w 200st.C przez ok. 1godz. Gotowy chleb po wyjęciu z formy i postukaniu w spód powinien wydać głuchy odgłos.

Smacznego!



Zioła z mojego własnego balkonowego zielnika:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz