Delikatny, mięciutki i bardzo aromatyczny chlebek ze świeżymi ziołami. Smak ziół nie jest bardzo nachalny, dodaje przyjemnego posmaku.
Składniki:
- 1kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 50g świeżych drożdży
- ok. 400ml wody
- 3-4 łyżki oleju/oliwy
- dużo świeżych ziół: bazylia, oregano, majeranek, tymianek cytrynowy, rozmaryn, szczypiorek
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrobić w 100ml ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru, wymieszać, zostawić do
"ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąkę z posiekanymi ziołami,
solą, dodajemy oliwę/olej oraz rozczyn. Podlewając
stopniowo ciepłą wodą wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto
będzie elastyczne.
Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto
przekładamy do keksówki. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Pieczemy w 200st.C przez ok. 1godz.
Gotowy chleb po wyjęciu z formy i postukaniu w spód powinien wydać
głuchy odgłos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz