środa, 21 sierpnia 2013

RACUCHY DROŻDŻOWE Z OWOCAMI

                Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki. Dobrze mi się kojarzą. Jako dziecko mama często je robiła na kolację. Więc i ja powielam ten schemat i robię różne placuszki. Dziś jedne z moich ulubionych - racuchy drożdżowe w słodkiej wersji z dodatkiem owoców.


Składniki (dla 2-3 osób):
  • 15g świeżych drożdży
  • ok. 2-3 szkl. mąki (sama nie wiem, ile. Robiłam "na oko")
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 jajko 
  • ciepłe mleko (tyle, by rozrobić niezbyt gęste ciasto)
  • 100 ml ciepłej wody
  • olej do smażenia
W ciepłej wodzie rozrobiłam drożdże z łyżką mąki i cukru. Odstawiłam na 15min., by ruszyły. Po tym czasie dodałam pozostałą mąkę, jajko, wodę i cukier, wszystko razem wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min. Na rozgrzanym oleju smażyłam złociste placuszki. Podawałam morelami i śliwkami oraz cukrem pudrem, można też podać z dżemem, miodem lub czym kto chce;)

Smacznego!


Część polałam jogurtem z cukrem i posypałam cukrem pudrem:)

1 komentarz: