czwartek, 22 sierpnia 2013

CHLEB SEROWO-CZOSNKOWY

                 Pyszny chleb, chyba jeden z lepszych, jakie piekłam. Miąższ jest biały, delikatny ze smakowitymi kawałkami sera. Lekko pachnie czosnkiem, ale w smaku jest on tylko lekko wyczuwalny. Każda kanapka wiele zyskuje na dodatkowym smaku i aromacie zapieczonego ser i czosnku:) Dla takich seromaniaków jak ja to prawdziwa przyjemność jeść taki chlebek. Smakuje wybornie nawet z samym masełkiem:)
Do wypieku najlepiej użyć sera twardego, długo dojrzewającego. Taki ser nie rozpłynie się w czasie pieczenia, natomiast przyjemnie się zapiecze wewnątrz bochenka (jak na zdjęciach).   


Składniki:
  • 400g mąki pszennej
  •  25g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • ok. 400ml wody
  • 3-4 łyżki oleju/oliwy
  • 100 g twardego sera długo dojrzewającego, np. Dziugas lub biedronkowy Olender
  • 75 g goudy 
  • 3-4 ząbki czosnku
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrabiamy w 100ml ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru, mieszamy i zostawiamy do "ruszenia", czyli aż się spieni. 
Sery kroimy w kostkę ok. 0,5 cm.
Mieszamy mąkę z kostką z serów, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą, dodajemy oliwę/olej oraz rozczyn. Podlewając stopniowo ciepłą wodę wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godz. Pieczemy 70-80 min. w 200-210st.C. Ja piekę pod przykryciem z folii aluminiowej. Bochenek przykrywam, jak tylko wierzch będzie złoty. Zapobiega to przypaleniu się skórki.  Gotowy chleb po wyjęciu z formy i postukaniu w spód powinien wydać głuchy odgłos.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz