wtorek, 13 sierpnia 2013

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM NADZIEWANE PIECZARKAMI LUB SZPINAKIEM

               Fajna opcja lub obiad lub kolację, a nawet na niestandardowe śniadanie;) Urozmaicona wersja typowych parówek. Zawijamy je w cieście francuskim i farszu z podsmażonych pieczarek lub szpinaku. Dla mnie pychota, szczególnie z sosem czosnkowym, oczywiście domowej roboty oraz sałatką z rukoli o wyrazistym, lekko ostrym smaku z ogórkiem i pomidorem:)


Składniki (na 3-4 porcje lub więcej, zależy ile kto potrafi zjeść. Mi 1 parówka z sałatką starczyła na obiad;) ):
  • 6 parówek
  • 1 duży płat ciasta francuskiego
  • 1 jajko (opcjonalnie)
Opcja pieczarkowa:
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ajwaru
  • ulubione zioła, u mnie oregano, bazylia, majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • kilka plastrów sera żółtego
Opcja szpinakowa:
  •  pół opakowania mrożonego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego gęstego
  • ewentualnie plaster fety
  • sól, pieprz
Parówki gotujemy.
Ciasto rozwijamy, dzielimy na 6 prostokątów. 
Pieczarki i cebulę drobno siekamy, lekko przesmażamy (mają tylko zmięknąć). Dodajemy koncentrat lub ajwar, zioła i przyprawy. Pieczarki rozkładamy równomiernie na 3 kawałkach ciasta francuskiego. Na to parówka i zwijamy. Odkładamy na blachę złączeniem krawędzi ciasta do spodu. Kładziemy kawałki plastrów żółtego sera, posypujemy ziołami.
Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody (ma być jak najsuchszy inaczej rozmiękczy ciasto w czasie pieczenia), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę lub jogurt oraz opcjonalnie kawałki fety. Rozkładamy równomiernie na kawałkach ciasta francuskiego. Na to parówka i zwijamy. Odkładamy na blachę złączeniem krawędzi ciasta do spodu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie). 
Pieczemy 15 min. w 180st.C.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś parówki w cieście francuskim, ale niczym nie nadziewałam. :) Już wiem co wypróbuję niedługo :)

    OdpowiedzUsuń